Veel vuile was komt buiten

Is Hüseyin Baybasin een ordinaire Koerdische drugshandelaar die wanbetalers en vijanden laat gijzelen en vermoorden, of is hij erin geluisd door de Turkse geheime dienst?

Van onze verslaggever

Die vraag staat deze week centraal in een rechtzaak in Rotterdam, die gisteren begon en waarbij, ongeacht de uitkomst, de nodige vuile was van de Turkse overheid buiten zal komen te hangen. De rechtbank van Breda behandelt de zaak in een extra beveiligde rechtzaal in Rotterdam.

Baybasin heeft nooit beweerd dat hij een heilig boontje is, maar de nu ingebrachte beschuldigingen ontkent hij. Het zijn volgens hem verzinsels van de Turkse overheid. Wat hij zoal wel op zijn kerfstok heeft, vertelt hij in het boek 'De maffia van Turkije' van de criminologen Frank Bovenkerk en Yücel Yesilgöz, die een compleet hoofdstuk wijden aan Baybasin. Hij verhaalt daarin openhartig van zijn avonturen in de drugssmokkel, zijn samenwerking met zeer hoge Turkse functionarissen en de rol van de Turkse staat bij heroïnetransporten uit Afghanistan.

Bovenkerk en Yesilgöz vonden Baybasin eerst een fantast, maar kort na hun gesprek met hem illustreerde een ongeval in de kustplaats Susurluk in november 1996 de banden tussen de Turkse overheid en de onderwereld. In een verongelukte auto zaten een schoonheidskoningin, een politiecommissaris, een topcrimineel en een Koerdische politicus. 'Susurluk' zette Turkije op stelten, en in 1997 bracht ook nog eens de rechtbank van Frankfurt de toenmalige Turkse minister van buitenlandse zaken Ciller in verband met maffiapraktijken.

Baybasin, die in zijn jonge jaren het spel 'meespeelde', zou met zijn hoge Turkse vrienden hebben gebroken, omdat hij zich bewust werd van zijn Koerdische achtergrond. In 1993 dook hij onder, toen Ciller de oorlog verklaarde aan Koerdische zakenlieden wegens hun steun aan de Koerdische verzetsbeweging PKK.

In 1995 hield de Nederlandse politie Baybasin aan, waarna Turkije om zijn uitlevering verzocht, die afketste op een verbod door de Hoge Raad. Volgens familie en vrienden van Baybasin heeft de Turkse geheime dienst vervolgens een paar maal geprobeerd Baybasin te vermoorden. Toen dat niet lukte, zocht de Turkse staat, zeggen ze, een andere manier om hem monddood te maken en bekladde hem zozeer bij de Nederlandse autoriteiten, dat hij in de extra beveiligde inrichting in Vught kwam. Een oord dat geen doodkist is, maar wel een isolement garandeert.

De officier van justitie wilde gisteren niets weten van politieke achtergronden. ,,Een zuiver criminele zaak'', oordeelde hij en beperkte zich tot de aanklacht, die luidt dat Baybasin tussen 1997 en zijn arrestatie in maart 1998 vanuit Nederland een moord in Istanbul heeft georganiseerd en een mislukte moordpoging in Canada of de Verenigde Staten. Ook zou hij opdracht hebben gegeven tot een gijzeling en in dezelfde periode smokkelde hij zo'n 20 kilo heroïne Nederland binnen.

De raadsman, mr. David Moszkovicz, vond dat de officier te lichtvaardig over de politieke achtergrond was heengestapt. Zijn verzoek om informanten te verhoren, om na te gaan of de Turkse geheime dienst de zaak niet had gemanipuleerd, kreeg geen steun van de rechtbank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden