Veel verzet tegen blokkeren goksites

Internetbranche: Kabinetsplan bedreigt open en vrij internet

In de strijd tegen illegaal online gokken wil het kabinet desnoods het zware middel van internetblokkades inzetten. Dit tot frustratie van verschillende partijen die zich bezighouden met een open en stabiel internet. De maatregel is principieel verkeerd en bovendien inefficiënt, zeggen zij.

Vandaag praat de Tweede Kamer met de branche over de nieuwe kansspelwet. Gokken wordt legaal via websites met een vergunning. Illegale goksites zouden op aanwijzing van de Kansspelautoriteit en na een rechterlijke toets uiteindelijk geblokkeerd moeten worden, vindt het kabinet. Het zou de eerste keer zijn dat zo'n blokkade wettelijk wordt geregeld.

Het klinkt logisch: een website doet illegale dingen, dus voorkom dat die bereikbaar is. Toch is een blokkade controversieel. Dat komt onder meer doordat het ingrijpt in een open en vrij internet. "Nederland neemt graag landen als China de maat als het gaat om het controleren van het internet, maar is zelf bereid blokkades op te werpen vanwege belangen van de gokbranche", aldus Hendrik Rood van Internet Society Nederland.

Dat is een van de partijen die kritisch tegenover de plannen van het kabinet staat. Bedenkingen komen ook van SIDN (de beheerder van alle .nl-domeinnamen), UvA-hoogleraar systemen en netwerken Cees de Laat, online burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en branchevereniging voor hostingproviders DHPA.

Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) adviseerde in maart nog zeer terughoudend met blokkades om te gaan. Omdat het internet er behalve minder betrouwbaar ook minder veilig door dreigt te worden.

Het blokkeren van websites gebeurt in veel gevallen, met name als sites uit het buitenland komen, via het systeem dat ervoor zorgt dat een internetter niet de lange cijferreeks van het IP-adres hoeft in te typen als hij naar de website van bijvoorbeeld de Lotto wil, maar www.lotto.nl voldoende is. Die koppeling tussen naam en nummer wordt bij een afsluiting doorgeknipt.

Op dit moment werkt de internetgemeenschap hard om de betrouwbaarheid van dat systeem te verbeteren, zegt Rejo Zenger van Bits of Freedom. De overheid ondermijnt dit als zij de mogelijkheid tot blokkades wettelijk vastlegt, vreest hij.

Daarnaast is er het risico van 'bijvangst', aldus het SIDN. Een kleine fout, bijvoorbeeld in de spelling van een domeinnaam, kan ervoor zorgen dat ook legaal internetverkeer wordt geblokkeerd. Dat bleek in 2008 toen Pakistan Youtube wilde blokkeren, maar de site per ongeluk wereldwijd onvindbaar maakte.

Bovendien vindt hoogleraar De Laat, net als de branchevereniging van providers, dat je niet van providers moet verwachten dat ze het probleem van de illegale goksites oplossen. "Je kunt wegenbouwers ook niet verantwoordelijk maken voor het feit dat criminelen gebruik maken van de weg", zegt John Knieriem, bestuurslid van DHPA.

En dan is er nog de vraag of websites blokkeren wel effectief is. Die kritiek is niet nieuw. Al eerder bleek een blokkade van downloadsite The Pirate Bay eenvoudig te omzeilen door gebruikers. Dat volledig voorkomen kan niet, erkende staatssecretaris Dijkhoff van veiligheid zelf ook al tegenover de Kamer. Hij verwacht alleen niet dat veel spelers die moeite nemen als er ook legale opties zijn.

OPINIE 24 Legaliseer gokken op internet, maar niet zo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden