Veel verborgen paardenleed

Paarden worden uit onwetendheid vaak slecht behandeld. De Dierenbescherming komt daartegen in actie.

Steeds meer mensen houden een paard als hobby, maar volgens de Dierenbescherming verzorgen niet al deze nieuwe paardenbezitters hun paard volgens de regelen der kunst. Daarom is gisteren de aftrap gegeven van een voorlichtingscampagne over paardenwelzijn. Anky van Grunsven en haar gepensioneerde kampioenspaard Bonfire overhandigden symbolisch een graszode aan Dierenbescherming-voorzitter Frank Dales om aandacht te vragen voor weidegang. De campagne richt zich daarnaast op eenzaamheid onder paarden, die zich vanwege hun kuddenatuur in hun eentje ongelukkig voelen.

„Mensen gaan erg gemakkelijk over tot de aanschaf van een pony of paard. Shetlandpony’s worden zonder nadenken op de kop getikt op een folkloristische markt”, zegt Niels Dorland, woordvoerder van de Dierenbescherming. Het aantal paarden op het platteland is de laatste jaren inderdaad flink toegenomen. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit spreken zelfs van ’verpaarding’ van het landschap. Hoeveel paarden er precies zijn wordt niet bijgehouden, maar hun aantal wordt geschat op nabij 400.000. Medy van der Laan (voormalig staatssecretaris, nu voorzitter Vereniging Eigen Paard) verklaart: „Door de economische groei hadden mensen meer geld voor de dure hobby die paardrijden heet.”

Nieuwe paardenbezitters, die niet zijn opgegroeid met paarden, gaan volgens Van der Laan soms argeloos met hun dieren om. „Eerder uit onwetendheid dan uit onwil, dat wel.” Ook volgens de Dierenbescherming neemt de paardenellende toe. In 2008 kwamen er ongeveer 1000 terechte meldingen van paardenverwaarlozing binnen. Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Van der Laan vermoedt dat veel paardenleed achter de schermen plaatsvindt. „Paarden die binnen in een klein, bedompt onderkomen staan, onttrekken zich aan het oog. Wat je wel ziet, is dat veel paarden alleen in de wei staan. Eigenlijk moeten ze op zijn minst met een soortgenoot kunnen neuzen.”

Machteld van Dierendonck, paardengedragswetenschapper aan de Universiteit Utrecht, plaatst hier een kanttekening bij: „Het is onverstandig om paarden plompverloren bij elkaar in de wei te zetten. Veel paarden hebben niet geleerd met elkaar om te gaan, dus als je ze bij elkaar zou zetten, ontstaat er een soort babylonische spraakverwarring.” De campagne van de Dierenbescherming zou dus eerder moeten aanmoedigen om paarden van jongs af aan samen in de wei te zetten. Met het idee dat paarden in beweging moeten komen, is Van Dierendonck het wel eens. „Met stappentellers is gemeten dat paarden vijf tot tien kilometer per dag lopen. Het merendeel van de tamme paarden haalt dat niet.”

De Dierenbescherming zal aandacht vragen voor het paardenleed door middel van posters en radiospotjes. Ook is er een overleg met gemeenten begonnen, zodat die niet moeilijk doen over het bouwen van schuilstallen in het buitengebied. Nu lopen paardenbezitters vaak tegen belemmeringen aan die zijn opgeworpen door gemeenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden