Veel Turken hebben het gehad met EU

Turkse economie groeit als kool, dus waarom het lidmaatschap van een club in nood ambiëren?

De Turken willen niet meer bij de Europese Unie. Volgens een recent onderzoek ziet nog maar 38 procent van de ondervraagden het EU-lidmaatschap zitten. Zes jaar geleden was dat percentage bijna 80 procent.

Vanuit economisch oogpunt lijkt er voor de Turken ook nauwelijks nog reden om het EU-lidmaatschap te ambiëren. Want terwijl de EU-landen in grote financiële problemen verkeren, blijft de Turkse economie maar doorgroeien. Volgens de laatste cijfers hebben de Turken in de eerste negen maanden van 2011 een groei van 9,6 procent verwezenlijkt. Daarmee is Turkije de snelst groeiende economie in de wereld.

"We hadden de groei van de laatste jaren niet kunnen realiseren als we net als Griekenland lid van de EU waren geweest", stelt econoom Suleyman Yasar. "Neem het afgelopen jaar: de Turkse regering heeft de waarde van de Turkse munt stapsgewijs verminderd en zo een impuls gegeven aan de export. De Grieken hebben de pech dat ze die troef niet meer hebben. Ik begrijp dat Turken bang worden als ze naar Griekenland kijken en daardoor geen EU-lidmaatschap meer wensen", aldus Yasar.

De onderhandelingen met de EU over het Turkse lidmaatschap zijn al sinds 2005 gaande. Vooralsnog hebben de gesprekken weinig opgeleverd, vooral door de openlijke terughoudendheid en bezwaren van veel EU-landen. De meeste Turken liggen daar inmiddels niet meer wakker van. Yasar: "Het Turkse volk heeft gezien dat vooruitgang ook mogelijk is zonder de EU. De politieke stabiliteit van de laatste negen jaar heeft Turkije meer opgeleverd dan men had kunnen dromen. Die stabiliteit omarmen ze tegenwoordig meer dan het perspectief van EU-lidmaatschap."

Toch heeft de afwachtende EU-opstelling van de afgelopen jaren wel wat losgemaakt, en lijken veel Turken enig leedvermaak over de economsche malaise niet te kunnen onderdrukken. De Turkse pers lijkt er maar niet genoeg van te krijgen om de Europese Unie als de 'zieke man' aan te duiden.

Ook politiek analist Temel Iskit constateert het toenemende leedvermaak bij de Turken, maar bepleit waakzaamheid. "Onze economie is in sterke mate afhankelijk van de handel met de EU-landen. Als het in Europa slecht blijft gaan, dan kan het niet anders dat de Turkse economie ook klappen krijgt", stelt hij. "Bovendien hebben we de vooruitgang op het gebied van mensenrechten en democratie aan de toelatingseisen van de EU te danken. Ik vrees dat een eventueel afscheid van dat toelatingsproces slechte gevolgen kan hebben voor de open maatschappij die we aan het installeren waren."

Intussen lijkt er binnen de EU ook een omslag gaande. In een laatste rapportage wordt Turkije aangeduid als een 'sleutelland' voor de EU. Ook wordt in datzelfde rapport positief bericht over de economische prestaties en de belangrijke regionale rol die Turkije vervult. Een aanknopingspunt, zo hoopt Iskit: "Het zou spijtig zijn om de EU vaarwel te zeggen op het moment dat de EU haar negatieve houding jegens Turkije eindelijk los lijkt te laten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden