Veel toezeggingen op conferentie over Libanon

(Novum/AP) - Een bijeenkomst in New York over de te vormen VN-vredesmacht in Libanon heeft donderdag verscheidene belangrijke toezeggingen opgeleverd. Vertegenwoordigers van vijftig landen waren op initiatief van de VN bijeen om de voorwaarden te horen voor de inzet van de vredesmacht in Libanon.

De belangrijkste toezeggingen werden gedaan door Italië, dat aanbood drieduizend man bij te dragen aan de VN-vredesmacht, en het overwegend islamitische Bangladesh, dat zich bereid verklaarde tweeduizend manschappen naar Zuid-Libanon te sturen. Frankrijk, dat waarschijnlijk de leiding krijgt over de VN-macht tijdens de eerste fase van de uitvoering van de vorige week aangenomen resolutie van de Veiligheidsraad, zegde tweehonderd extra soldaten toe, voor veel diplomaten een teleurstellend aantal. Duitsland heeft zich bereid verklaard de kust van Libanon te bewaken, maar wil niet deelnemen aan een vredesmacht.

VN-ondersecretaris-generaal Mark Malloch Brown zei dat de komende weken al zo'n 3.500 soldaten nodig zijn om met het Libanese leger gebieden in Zuid-Libanon te beveiligen waaruit het Israëlische leger zich terugtrekt. Het is de bedoeling dat een vredesmacht van de Verenigde Naties van ongeveer vijftienduizend militairen de komende maanden aan de zijde van een legermacht van het Libanese leger van gelijke omvang een veiligheidszone in Zuid-Libanon zal gaan handhaven. De aanwezigheid van het Israëlische leger in het gebied zorgt echter voor veel onduidelijkheid. Het is de bedoeling dat het Israëlische leger zich terugtrekt, maar over wanneer dat moet gebeuren zijn geen afspraken gemaakt. Israël zegt dat het het in VN-verband afgedwongen bestand respecteert, maar behoudt zich tegelijkertijd het recht voor te blijven vechten tegen de Hezbollah.

Libanese troepen, tanks en pantservoertuigen zijn donderdagmorgen de rivier de Litani overgestoken om - in lijn met VN-plannen - in het momenteel door Israël bezette zuiden van Libanon strategische posities in te nemen. Volgens het Israëlische leger is inmiddels 50 procent het grondgebied dat Israël de afgelopen maand veroverd heeft, aan de VN overgedragen. De Israëlische minister van buitenlandse zaken van Israël, Tzipi Livni, zei dat Israël zich pas volledig zal terugtrekken zodra het Libanese leger en de internationale troepenmacht op volle kracht in het gebied aanwezig zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden