'Veel te veel vrije HBO- opleidingen'

Van onze onderwijsredactie AMSTERDAM - Het merendeel van de vrije opleidingen in het hoger beroepsonderwijs moet worden opgeheven, stelt de commissie-Koppelaars in een advies aan minister Ritzen van onderwijs.

Uit het rapport 'Wissen en witten' van de commissie-Koppelaars blijkt dat er 76 vrije opleidingen bestaan in het hoger beroepsonderwijs, elf meer dan de HBO-Raad de minister begin dit jaar de minister meldde. Daarvan moeten er 44 worden opgeheven omdat ze een te onduidelijk karakter hebben, vindt de commissie. Dat het exacte aantal vrije opleidingen niet eerder bekend was, komt doordat de opleidingen niet officieel staan geregistreerd. De hogescholen hebben, ruimhartiger dan de bedoeling is, gebruik gemaakt van de mogelijkheid in de wet voor individuele studenten samengestelde programma's te maken. Zo zijn er 'unieke' studierichtingen ontstaan zoals bedrijfspresentatie, sporteconomie of tekstschrijven. Dat is minister Ritzen al jaren een doorn in het oog. Volgens Koppelaars kunnen 30 opleidingen worden opgenomen in het officiële, geregistreerde aanbod aan opleidingen. De rest kan in bestaande opleidingen worden ondergebracht of zelfstandig voorbestaan.

De meeste vrije opleidingen zijn opgericht door de lerarenopleidingen, die op die manier hun dalende studentenaantallen probeerden op te vijzelen. Hogeschool Holland in Diemen bleek daarin zeer succesvol. Eenderde van de eerstejaarsstudenten van de hogeschool zat vorig jaar in een vrije studierichting.

Directeur mr. W. B. Rietveld van de hogeschool ziet in het advies geen bedreiging van het voortbestaan van zijn hogeschool. “Zes van onze 18 vrije opleidingen kunnen op een of andere wijze voortbestaan. Als de reorganisatie op dit moment zou moeten plaatsvinden betekent dat een verlies van 800 van de 2200 studenten in de vrije richtingen. Maar omdat het pas in 1998 moet ingaan, kunnen alle studenten hun opleiding afmaken, ook zij die zich aanmelden voor het volgend studiejaar. Bovendien krijgen we alle tijd die resterende zes opleidingen opnieuw vorm te geven. Het advies betekent dus een behoorlijke reorganisatie, maar omdat het zeer zorgvuldig tot stand is gekomen, is het aanvaardbaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden