Veel te veel pillen, veel te veel verband

Schippers wil kleinere verpakkingen

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID EN ZORG

Met veel te grote verpakkingen verspillen de farmaceutische industrie en producenten van medische hulpmiddelen miljoenen euro's zorggeld. Daar moet een einde aan komen, vindt minister Schippers. Producenten moeten afspraken maken met apothekers over kleinere verpakkingen.

De demissionair minister is geschrokken van een onderzoek van thuiszorgorganisatie Buurtzorg. Daaruit blijkt dat de gemiddelde thuiszorgklant zo'n 100 euro aan overgebleven medicijnen, verbandmiddelen en ander materiaal thuis heeft liggen. Daar moet paal en perk aan worden gesteld, vindt Schippers. Ook wil ze dat zorginstellingen nagaan hoe ze verpakkingen kunnen gebruiken voor meerdere patiënten. "Zonder dat de patiënt er slechter van wordt, kunnen we zo miljoenen besparen", zei Schippers op een congres over zorg in de buurt.

Gisteren verscheen een studie van onderzoeksbureau BMC naar de besparing die wijkverpleegkundigen voor de zorg opleveren. Die besparing blijkt jaarlijks per cliënt bijna 18.000 euro, vooral omdat goede wijkverpleging kan voorkomen dat mensen snel worden opgenomen in een verpleeg- of gehandicapteninstalling, de GGZ-sector of het ziekenhuis. Dat betekent ook gezondheidswinst voor de patiënt, uitgedrukt in geld zo'n 38.000 euro, concludeert BMC op basis van een steekproef van 96 patiëntendossiers uit Den Haag en Brabant.

Schippers vindt dat de wijkverpleegkundige moet terugkeren: "Ze bespaart veel geld en de patiënt heeft er baat bij". Sinds haar aantreden is zorg in de buurt een speerpunt, maar in de praktijk ontwikkelt zich dat stroef door de ingewikkelde financiering. De relatief dure ziekenhuizen leveren te vaak zorg die door een gezondheidscentrum geleverd kan worden of door samenspel van huisarts, thuiszorg, diëtist of fysiotherapeut. Deze zomer verwacht Schippers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een voorstel om de financiële schotten te slechten en de zorg in de buurt te verbeteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden