'Veel te magere grenzen aan schaliegaswinning'

Met de selectie van gebieden waar niet naar schaliegas geboord mag worden, is minister Kamp veel te summier, vinden Milieudefensie en drinkwaterbedrijf Vitens. Ze reageren op de conceptnotitie die de minister van Economische zaken woensdag naar buiten bracht. In deze notitie worden de gebieden afgebakend waarbinnen onderzoek mag plaatsvinden. Ze dient als uitgangspunt voor verder milieuonderzoek.

In de notitie worden alleen grondwaterbeschermingsgebieden uitgesloten van onderzoek. Op meer dan 1 kilometer diepte mag wel schaliegaswinning worden onderzocht. Volgens de tegenstanders kan boren straks gewoon onder beschermde natuurmonumenten, op breuklijnen en onder waterwingebieden. Bij de winning van schaliegas wordt namelijk gebruik gemaakt van horizontale boorgangen van enkele kilometers. Vitens wil dat extra gebieden worden gevrijwaard om de drinkwatervoorziening nu en voor toekomstige generaties te garanderen. Directievoorzitter Lieve Declercq: "Zoals het nu geformuleerd staat, kun je feitelijk overal schaliegas winnen, alleen komen er niet overal boortorens te staan. Om risico's uit te sluiten zijn alle activiteiten onder of rondom de waterwinningen, hoe diep of ondiep ook, onwenselijk. Dit is veel te mager."

Volgens Geert Ritsema van Milieudefensie houdt Kamp 'geen enkele rekening' met natuur en milieu en de belangen van omwonenden. 167 gemeenten en 8 provincies zeggen geen boringen te willen op hun grondgebied. Ook is de milieu-impact niet realistisch berekend, zegt Ritsema. "Het onderzoek gaat uit van 13 boorlocaties, terwijl voor grootschalige winning honderden locaties nodig zullen zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden