Veel Sturm und Drang bij de pubers van Lubbers en Kok

’Verrijk jezelf, verbeter de ander’ is de leus waarmee de schrijvers Tom Helmer en Willem de Vlam in 2005 hun eigen toneelgroepje oprichtten, Opium voor het Volk.

’Verrijk jezelf, verbeter de ander’ is de leus waarmee de schrijvers Tom Helmer en Willem de Vlam in 2005 hun eigen toneelgroepje oprichtten, Opium voor het Volk. Als doelgroep noemen zij ’de generatie van ’70 en ’80, de pubers van Lubbers en Kok’. Hoewel ze er al enkele seizoenen hebben opzitten, zag ik vorige week de groep voor het eerst in actie, met ’Bovenmens’, geschreven en geregisseerd door Tom Helmer, die daarmee zijn regiedebuut uitbracht met de sympathieke credit-vermelding van Carola Arons voor ’regiebegeleiding’.

Zo’n hommage kom je buiten de opleidingsinstituten toch niet gauw tegen.

Zelf behoor ik niet tot de doelgroep, en de hierboven aangehaalde leus zou ook een slimme smoes in bankierskringen kunnen zijn. Maar zo is het natuurlijk niet bedoeld door deze ongetwijfeld voor het dagelijks brood worstelende gedreven toneelmakers. De twee zich vooral geestelijk verrijkende personages in ’Bovenmens’ zijn Rogier (Thomas de Bres) die schrijver wil worden, en de stewardess Diana (Monika Haasova) die op en neer vliegt tussen Praag, Wenen en Amsterdam. Op een toneelbrede filmposter die het achterdoek vormt, blikken zij meer dan levensgroot met een Hollywoodse uitstraling de wereld tegemoet, en ook de krachtige tekst ’TopMu’ 'laat van hun ambitie niets te raden over.

Maar, zoals dat in het leven wel vaker gaat, doen zich stevige belemmeringen voor om die staat van volmaaktheid te bereiken, vooral in hun onderlinge relatie. Ze mogen dan wel samen een boomstronk beklimmen die op het toneel is neergezet, het plantje begieten dat zich op de bast heeft gevestigd en koeren als duiven – het kan bijna niet anders of dat is maar kortstondige romantiek. Wat ik vooral miste in de voorstelling was zelfironie, de gave om dramatisch het eigen functioneren te relativeren, al was de uiteenzetting van Rogier over ’vroegpiekers, snelrijpers en laatbloeiers’ wel geestig. Een beetje huilen, en dan fris opnieuw beginnen, zou ik zeggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden