Veel studenten in spe hebben zich nog niet aangemeld

Examenleerlingen die zich niet voor 1 mei inschrijven kunnen studie mislopen

Zes weken voor de deadline heeft pas één op de drie examenleerlingen zich aangemeld voor een studie in het hoger onderwijs. Scholieren die daarmee wachten tot na 1 mei lopen het risico dat ze in september niet aan de studie van hun keuze kunnen beginnen.

Vanaf dit jaar mogen hogescholen en universiteiten scholieren weigeren die zich na 1 mei inschrijven. Uit een enquête van GfK in opdracht van het ministerie van onderwijs bleek vorige maand dat zo'n 10 procent van de examenkandidaten havo en vwo niet op de hoogte is van de nieuwe datum. Meer dan de helft weet evenmin dat hogescholen en universiteiten een studiekeuzecheck verplicht mogen stellen.

Uit een rondgang van Trouw blijkt dat verschillende instellingen strengere eisen stellen aan wie zich te laat aanmeldt. Zo moet deze groep aan de Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Amsterdam, Inholland, Saxion en Hogeschool Zeeland verplicht een gesprek voeren of 'matchingtraject' doorlopen. Acht de instelling ze ongeschikt of onvoldoende gemotiveerd, dan worden ze niet ingeschreven. Scholieren die wel op tijd zijn kunnen niet geweigerd worden.

Linda de Mol van Saxion Hogeschool benadrukt dat de instelling 'geen afschrikwekkend effect' wil creëren. "Je wil vooral vaststellen: is dit wel de juiste keuze? In 90 procent van de gevallen zal het antwoord daarop ja zijn, vermoed ik. Wij hebben het afgelopen jaar een proef gedaan onder 4500 scholieren. Toen kreeg 1 procent een negatief advies. Het is dus geen verkapt selectiemechanisme, ze worden niet afgewezen omdat ze te laat zijn."

Bij Hogeschool Avans en zijn ze strenger. Wie te laat is, moet langs een toelatingscommissie die bepaalt of ze een geldige reden hebben. "Nee, wij zijn niet coulant. Dit zijn de nieuwe spelregels, ook scholieren moeten zich daar aan houden", zegt Bartje de Wit van Avans.

De Universiteit Utrecht schrijft na 1 mei alleen nog 'uitzonderingsgevallen' in: studenten die elders zijn uitgeloot, of die zich hebben bedacht na een studiekeuzetraject bij een andere instelling.

Niet alle instellingen zijn zo streng. Bij de Universiteit Twente, Hogeschool Zuyd en de TU Eindhoven kunnen scholieren zich tot 1 september aanmelden en mogen ze zelf kiezen voor een studiekeuzecheck. Ook de Universiteit Leiden wil eerst 'goed evalueren'.

De verdieping De juiste student op de juiste plek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden