Veel steun voor redactie Frans satirisch weekblad na aanslag

Kantoor verwoest van tijdschrift dat 'sharia-editie' uitbracht

KLEIS JAGER | PARIJS

Frankrijk verdedigt opvallend unaniem het recht van het satirische blad Charlie Hebdo om grappen te maken over de islamitische wetgeving. De sharia-editie van Charlie Hebdo, met de profeet als 'gasthoofdredacteur', was gisterochtend in een oogwenk uitverkocht na een aanslag op de redactie in Parijs. Brandbommen veroorzaakten een enorme ravage in het kantoor. 'Wie zich niet kapot lacht, krijgt 100 zweepslagen', grijnst Mohammed vanaf de cover.

De website van het blad werd verschillende keren gehackt door activistische moslims. In plaats van de tekeningen, die worden geprezen of juist verafschuwd om hun puberale esprit, waren beelden te zien van een moskee met de tekst 'er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn boodschapper'. Het blad, dat de afgelopen dagen veel dreigementen ontving uit binnen- en buitenland, werd overspoeld met steunbetuigingen.

"Het gevecht voor de persvrijheid en de vrije meningsuiting is een kwestie van permanente waakzaamheid", zei de socialistische presidentskandidaat François Hollande. "Het fundamentalisme moet worden uitgeroeid", voegde hij daar krachtig aan toe. De burgemeester van Parijs, Hollande's partijgenoot Bertrand Delanoë, bood Charlie aan te zoeken naar een nieuwe ruimte. "Onze samenleving heeft de vrijheid van meningsuiting hard nodig."

Ook rechtse politici verdedigden Charlie, dat met de special reageert op de verkiezingsoverwinning van de islamisten in Tunesië en de ontwikkelingen in Libië. Minister van binnenlandse zaken Claude Guéant riep op tot solidariteit met het tijdschrift. "Of we nu wel of niet van Charlie Hebdo houden, vandaag zouden alle Fransen solidair moeten zijn met een krant die het wezen van de persvrijheid belichaamt."

Guéant beloofde alles te doen om de daders aan te houden. Daarbij maakte hij onderscheid tussen moslim die hun geloof vreedzaam belijden en zij die hun medeburgers de mond willen snoeren. De reacties vormen een opvallend contrast met de waarschuwingen die in Nederland bij soortgelijke kwesties klinken om religieuze gevoelens van moslims te ontzien. Alleen moslimorganisaties deden een poging in die richting.

De koepelorganisatie CFCM, ooit opgericht door president Sarkozy om een 'Franse islam' te bevorderen, keurde het geweld af. "Maar", zo meldde CFCM-voorzitter Mohammed Moussaoui, "de vrijheid van meningsuiting geldt ook voor degenen die het niet eens zijn met de tekeningen, zolang zij binnen de wet blijven. Volgens Moussaoui zijn moslims 'nog niet klaar' om karikaturen, zoals die van SM-moslima's die worden gegeseld, te accepteren. "Tegelijk moeten zij beseffen en accepteren dat de houding ten opzichte van het heilige in onze samenlevingen niet voor iedereen hetzelfde is."

De geschokte redactie van Charlie Hebdo maakt zich zorgen over de toekomst. Een nieuw onderkomen vinden zal niet eenvoudig zijn. Wie wil hen als buren? Er is geen sprake van de islam voortaan te ontzien, verzekerde adjunct-hoofdredacteur Sylvie Coma. "Wij blijven vrijdenkers. Zodra religie een politieke rol gaat spelen, zullen wij dat bekritiseren." De krant Libération, de vakbond CGT en de antiracisme-waakhond SOS racisme hebben zich gemeld om Charlie tijdelijk onderdak te geven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden