Veel schone schijn in verpleeghuizen

De zorginstelling waar mijn moeder verblijft zal niet in de risicogroep zitten, hoewel die er wel in hoort. De verzorging werkt strikt volgens de regels. Dus als ze zorg geven, doen ze dat veilig. Hoewel, is het veilig als je een belletje om je nek hebt om een verzorgende op te roepen en de gemiddelde wachttijd een half uur of langer is?

De verzorgende kun je het niet kwalijk nemen, want die heeft twee handen waarmee je veilige zorg kunt geven op de plek waar je op dat moment bent. Die twee handen zijn te weinig wanneer er teveel bewoners zijn die het daarvan moeten hebben.

Het zijn de managers die de zorg onveilig maken. Hadden zij geluisterd naar de verzorgenden dan wisten ze allang dat de veiligheid in regeltjes en protocollen een schijnveiligheid is. De praktijk is dat je, als bewoner van een verpleeghuis, gemiddeld genomen behoorlijk aan je lot wordt overgelaten. Je mag hopen dat je niet wordt verzorgd door een flexmedewerker die niet weet wie jij bent. De realiteit is ook dat je om 19.00 uur je laatste drankje krijgt en de verdere avond niemand meer ziet. De aandacht is wegbezuinigd. Hoe hard je als verzorgende ook je best doet, als de aandacht er niet kan zijn, gaat de liefde over en moet je het hebben van de schone schijn.

Cobi den Otter Delft

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden