Veel schade door brand in Berliner Philharmonie

(Novum/Ap) - Een brand onder het dak van het Berlijnse concertgebouw de Berliner Philharmonie heeft dinsdag veel schade veroorzaakt. Niemand raakte gewond en volgens de brandweer kan het markante gebouw worden gered. De brandweer had de hele middag nodig om het vuur onder controle te krijgen en pas in de loop van de avond volgde het sein brand meester.

Gevreesd werd voor enkele grote muziekinstrumenten die te groot waren om door de deur in veiligheid gebracht te worden. Deze liepen echter geen schade op. De brandweer gebruikte schuim om de smeulende brand te blussen en waterschade zo veel mogelijk te voorkomen. De vrees voor het ontstaan van gifitige dampen werd ook niet bewaarheid. De aanvankelijk grote rookwolk boven het gebouw was in de namiddag grotendeels verdwenen.

Werkzaamheden aan het dak zijn aangemerkt als de meest waarschijnlijke oorzaak van de brand, die uitbrak tussen de zoldering en de metalen dakbedekking. In deze ruimte bevindt zich volgens de brandweer isolatiemateriaal en hout. De brandweer moest met specialistische apparatuur de brandhaarden onder het dak lokaliseren en op die plek het dak openen om ze te kunnen doven. De bluswerkzaamheden werden tevens bemoeilijkt door de grote hoogte van het dak, dat zich op ruim vijftig meter hoogte bevindt.

Op het moment dat de brand uitbrak waren rond de driehonderd mensen in het gebouw aanwezig. Vlak ervoor was een lunchconcert afgerond en het publiek daarvan verliet juist de foyer. De overige aanwezigen konden op gecontroleerde wijze worden geëvacueerd. Voor later die middag stond een repetitie van Hector Berlioz' stuk Te Deum gepland, waaraan meer dan zevenhonderd musici zouden deelnemen. Sommigen van hen werden kort naar binnen gelaten om instrumenten op te halen die ze in kluisjes hadden opgeborgen.

Het wereldberoemde concertgebouw, geroemd om zijn uitstekende akoestiek, is een ontwerp van architect Hans Scharoun en werd in 1963 voltooid. Het vormt de thuisbasis van het bekendste symfonieorkest van Berlijn, de Berliner Philharmoniker en biedt plaats aan 2440 toeschouwers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden