Veel rumoer, maar kolencentrale ronkt nog rustig door

De kolencentrale van Nuon aan de Hemweg in Amsterdam. Beeld Hollandse Hoogte

Vanmiddag start er een gezamenlijke, nieuwe crowdfundingsactie van Vandebron en Greenpeace om de Hemweg-kolencentrale te kopen. Kansloos, reageert de eigenaar Nuon nu al. En na ferme taal over stakingen en het stilleggen van de kolentoevoer naar 'de Hemweg' komt FNV eerst met milde actie. Ondanks alle rumoer rond sluiting lijkt de kolencentrale vooralsnog dus rustig door te draaien. 

De Hemweg-centrale staat al in tijdje flink in de schijnwerpers. Deze oudste van de vijf laatste kolencentrales staat op de kandidatenlijst voor een vroegtijdige sluiting. 

In principe kan de centrale nog draaien tot 2035. Maar de energiecentrale uit de jaren negentig is relatief vervuilend. Hij stoot het broeikasgas CO2 uit en fijnstof. Het nu demissionaire kabinet overwoog sluiting, om zo het milieu te sparen. Maar VVD-minister Kamp (economische zaken) kwam er niet uit met zijn collega, staatssecretaris Dijksma (milieu, PVDA). Het is nu afwachten welk nieuw kabinet er komt en of die coalitie de centrale wil opdoeken.

Ondanks die politieke pauze probeert een concurrent van Nuon de druk nu op te voeren. De groene energieleverancier Vandebron bood samen met onder andere Triodos Bank, Gemeente Amsterdam en de stichting Doen 5 miljoen op 'de Hemweg'. Nuon neemt dit bod niet serieus. Er zou 55 miljoen euro nodig zijn voor een sluiting, vooral om de ruim 200 medewerkers een goede regeling te bieden.

Nuon stelt dat Vandebron alleen maar goede sier wil maken met de actie. Medeoprichter van het groene energiebedrijf Remco Wilcke houdt vol dat het initiatief 'zeer serieus' is.

Crowdfunding

Vanmiddag start Vandebron samen met milieuorganisatie Greenpeace een actie, waarbij iedereen geld kan inleggen om genoeg kapitaal te vergaderen om de kolencentrale op te kopen. Mocht deze crowdfunding niet slagen, stellen de 'groene' partners, dan kunnen mensen hun geld terugkrijgen. "Maar ze kunnen ook kiezen om het geld te doneren aan Greenpeace, voor de campagne tegen steenkool", zegt Wilcke.

Op het hoofdkantoor van Nuon worden ze niet vrolijk van de vervolgactie. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is de actie 'misleidend'. "De indruk wordt gewekt dat mensen door geld in te leggen samen onze kolencentrale kunnen kopen. Dat is niet zo. Er staat geen te koop-bord bij onze centrale. We staan met de juiste compensatie open voor een vroegtijdige sluiting van de Hemweg, maar we praten daar alleen over met de rijksoverheid." 

Kortom, stelt Nuon, geld inleggen via Vandebron en Greenpeace heeft geen zin. Wilcke zet daarover: "Dat zeggen ze nu, maar als we genoeg euro's bij elkaar hebben ligt de zaak anders." Over de daadwerkelijke waarde van de kolencentrale en het geld in het geval van sluiting nodig is voor medewerkers, verschillen de kemphanen van mening.

FNV: kleine actie volgende week 

Door de aanzwellende geluiden over mogelijke sluiting neemt de onrust bij medewerkers ondertussen wel toe. Niet alleen bij de kolencentrale zelf, maar ook in de overslaghaven. Stel dat de kolencentrale inderdaad zijn laatste rookpluim uitblaast, denkt vakbond FNV Havens, wordt er dan wel een financiële regeling getroffen voor de medewerkers daar? De vakbond kondigde mogelijke harde protestacties aan. FNV-bestuurder Cees Bos kondigde al mogelijke stakingen aan. En zelfs het stilleggen van de kolenaanvoer zou volgens hem mogelijk ophanden zijn, zodat de centrales stilvallen. Deze week peilde FNV de actiebereidheid.

"Alle leden willen actie, unaniem", zegt Bos vandaag. Volgende week donderdag, 13 april, moet het ervan komen. En, wat wordt het: een werkonderbreking of stilleggen van kolentoevoer? Geen van beiden, meldt Bos. "We beginnen met een rustige actie bij de Hemweg-centrale. Medewerkers uit de Rotterdamse kolenoverslag komen met de bus naar Amsterdam. We vragen ook collega's uit de kolencentrale om mee te doen." Het actiemoment wordt volgens Bos te beperkt om van een staking te spreken. Hij ontkent dat de eerdere actiedreigementen loze woorden waren. "Als je een kaartspelletje doet, dan zet je toch ook niet gelijk je grote troefkaart in?", zegt hij. 

Lees ook: 'Kolenexit' vraagt om nieuwe banen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden