Veel reuring rond een saaie man

Froome blijft cool ondanks alle rumoer

De gemoederen raakten dit weekeinde verhit in de Tour de France. Over fietsen ging het allang niet meer. Wel over allerlei bijzaken rond geletruidrager Chris Froome.

Gentleman

Als Chris Froome van ploegleider Servais Knaven een bidon aanpakt uit het raam van de auto, volgt er een keurig 'dankjewel'. Knaven keek de eerste keren wel op van de beleefde omgangsvormen van de Engelsman met zijn kostschoolverleden. Vriendelijkheid wordt in het wielermilieu nog wel eens aangezien voor een teken van zwakte. Froome heeft van die Europese erfenis weinig meegekregen, opgegroeid in Kenia en Zuid-Afrika. De Engelsman doet denken aan de bedreigde diersoort die gentleman heet, de wat stijve, seksloze, saaie man wiens leven om etiquette draait en amper om de wereld om hem heen. Neem de dopinginsinuaties. Vragen en opmerkingen pareert hij met lijzige stem. Hoe anders reageerde zijn voorganger bij Team Sky in 2012 Bradley Wiggins, de jongen uit de Londense volksbuurten. Wiggins trakteerde de cynici op een portie verbale pek met veren.

Nationalisme

Duitse campers naast Franse sleurhutten, Belgen die een tent delen met Nederlanders, Amerikanen die toasten op de Queen en ja, zelfs Russen die dansen met Oekraïners. De Tour is in Frankrijk van iedereen. Totdat iemand 'dopeur' roept. Dan sluiten de grenzen. Dan is Christopher Froome ineens een valsspeler.

De beschimpingen in het Frans vlogen deze dagen om zijn oren. En als het geen woorden waren, dan was het wel urine waarop de Engelsman onderweg werd getrakteerd. En waarom? Omdat hij toevallig hard rijdt, er vragen rijzen bij zijn suprematie, maar vooral omdat hij niet van 'hier' is.

Het waait wel over, reageerde Froome hoffelijk.

Twitter

Bezint eer gij begint. Of tel tenminste tot tien voor je een tweet eruit gooit. Dan had mevrouw Froome haar opmerkingen nooit gemaakt. Michelle Cound nam het op voor haar echtgenoot. Noem het solidariteit, liefde of verbolgenheid, verstandig was het in elk geval niet wat mevrouw Froome dit weekeinde twitterde.

Aanleiding was het urine-incident, Urinegate, zouden de Britse tabloids koppen. De media hadden het volk opgejut meende de vrouw van de geletruidrager. "Het zijn niet langer de renners die de sport in diskrediet brengen, maar sommige journalisten."

Alleraardigst was het niet wat tv-commentatoren Laurent Jalabert en Cedric Vasseur riepen, namelijk dat "de fiets van Froome vanzelf reed". Bij het verleden van deze twee oud-coureurs kun je met hetzelfde gemak vraagtekens zetten. Maar goed, mrs. Froome kon zich niet langer inhouden en noemde de twee 'onwetende, onverantwoorde gekken'. Ze was nog niet klaar met haar tirade. 'Aan alle journalisten die beweren dat dit 'hun baan' is. Het is jullie werk om feiten te rapporteren en niet de meningen van twijfelachtige lieden. Dit heeft niets met sport te maken. Ik ben er helemaal ziek van.' Daarna trok ze de stekker uit haar Twitter-account.

Politie

De laatste keer dat de gendarme in actie moest komen was vanwege een paljas die na afloop op het huldigingspodium sprong. Actie is wellicht nog te gewichtig in deze. De Franse politie sprak de indringer die in 2012 de podiumceremonie op de Champs-Élysées verstoorde vermanend toe. Het was Bernard Hinault die de jongeman van het podium duwde waarop Bradley Wiggins zijn tourzege vierde. Politie in de Ronde is er vooral om het verkeer in andere banen te leiden dan de coureurs nemen. Tot dit weekeinde. Om de bus van Team Sky stonden plots vijf agenten, loerend vanachter hun donkere zonnebrillen. Froome vond het 'niet bizar', memorerend aan andere sportevenementen waar politiebescherming de normaalste zaak van de wereld schijnt te moeten zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden