Veel rechtser krijg je ze niet

Benoemingen Met de aanstelling van drie conservatieve geestverwanten geeft Donald Trump een duidelijk signaal af.

Jeff Sessions - Minister van justitie

Als je Jeff Sessions (69) hoort praten, hoor je luid en duidelijk het zuiden van de VS. Hij komt uit Alabama, en maakte daar carrière als aanklager.

In 1986, toen Ronald Reagan Sessions voordroeg als rechter, kwamen tijdens zijn beoordeling in de Senaat bezwaren naar boven. Sessions bleek aan zijn jeugd in Selma (bekend van de mars van Martin Luther King) behalve zijn accent ook een minder sympathieke houding tegenover zwarten te hebben overgehouden. Hij had hun belangenvereniging 'onamerikaans' genoemd en een zwarte jurist neerbuigend aangesproken met 'boy'.

Sessions werd geen rechter, maar wel senator, in 1996. Sindsdien is hij een van de meest rechtse stemmen in de Senaat.

Sessions steunde Donald Trump vanaf het begin van diens campagne voluit. Toen die opriep tot een inreisverbod voor moslims, verdedigde Sessions die gedachte in de Senaat. Hij keerde zich de afgelopen jaren tegen het toelaten van openlijk homoseksuelen tot de krijgsmacht, tegen het homohuwelijk en tegen de door president Obama nagestreefde sluiting van het gevangenkamp Guantánamo Bay.

undefined

Mike Pompeo - Gebeten op Hillary Clinton

Mike Pompeo (52) kwam in 2010 in het Huis van Afgevaardigden, tijdens de opkomst van de eerste protestbeweging binnen de Republikeinse partij, de vooral tegen staatsschuld en hoge belastingen agerende Tea Party.

Hij was een van de Republikeinse leden van de commissie die de aanval op de Amerikaanse diplomatieke post in 2012 in Benghazi in Libië onderzocht. Die commissie kon uiteindelijk niet concluderen, zoals de Republikeinen dolgraag hadden gewild, dat minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton voor en na die aanval onvergeeflijke fouten had gemaakt. Maar in een eigen rapport concludeerden Pompeo en een collega dat min of meer toch. Pompeo noemde Clintons leiderschap 'moreel verwerpelijk'.

Als directeur van de CIA brengt Pompeo zijn ervaring mee in de commissie voor de inlichtingendiensten. Voor hij in de politiek ging diende hij in het leger, studeerde rechten aan de Harvard universiteit en werkte als advocaat.

undefined

Michael Flynn - Adviseur nationale veiligheid

Als tijdens de campagne Donald Trump zelf nog even niet kon komen, besteeg generaal Michael Flynn (57) zonder problemen het podium om als een volleerde politicus een speech weg te geven waarin Amerika weer groot werd, en Hillary Clinton het gevang in ging. Dat stoorde veel van zijn ex-collega's in de top van de Amerikaanse krijgsmacht, maar daar had hij lak aan.

Die houding stond een lange carrière in het militaire inlichtenwerk niet in de weg - hij adviseerde onder anderen de bevelvoerende generaal in Afghanistan - maar kostte hem uiteindelijk de kop. In 2014 werd hij gedwongen af te treden als hoofd van een van de 17 Amerikaanse inlichtingendiensten, die van de krijgsmacht. Volgens betrokkenen van destijds was zijn leiderschapsstijl het probleem, hijzelf meent dat zijn pleidooien voor een veel hardere strijd tegen Al-Qaida en andere radicale moslimsgroeperingen de reden waren.

In een boek schreef hij onlangs dat de Verenigde Staten verwikkeld zijn in een wereldoorlog, zonder dat de meeste Amerikanen het in de gaten hebben. Net als Trump vindt hij dat Rusland een bondgenoot in die oorlog zou moeten zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden