Update

Veel reacties op 'naakte' Beatrix; YouTube verwijdert fragment

© ANP/ROBIN UTRECHT Beeld
© ANP/ROBIN UTRECHT

Een filmpje aan het einde van het VARA tv-programma 'De Wereld Draait Door', waarin op satirische wijze commentaar wordt gegeven op Wilders' opmerking over het hoofddoekje dat koningin Beatrix droeg tijdens haar staatsbezoek, heeft gisteravond op internet tot veel reacties geleid.

Redactie

Op Twitter gaven honderden mensen na de uitzending hun commentaar op het filmpje, waarin de hoofden van Beatrix en Willem-Alexander op naakte lichamen waren gemonteerd. Het zou zogenaamd gaan om foto's van een staatsbezoek aan Papoea Nieuw-Guinea, waar het koningshuis zich ook aan de lokale gewoonten zou hebben aangepast.

'Schandelijk en smakeloos'
'Dit was echt respectloos', stelt een Twitteraar. 'Dit ging gevoelsmatig echt te ver', voegt een ander daar aan toe. 'Schandelijk en smakeloos.' Sommige Twitteraars stellen via de site ook vragen aan premier Mark Rutte. 'Ik kan geen Kamervragen stellen, maar hier moet je echt wat aan doen', aldus een verongelijkte Nederlander.

'Grens van satire'
Maar er is ook lof voor het satirische filmpje van Lucky TV. 'Briljant dat DWDD de grens van satire opzoekt', stelt een voorstander. 'Nog nooit zo hard gelachen, wat een goed begin van het nieuwe jaar', vindt een andere Twitteraar.

Majesteitsschennis?
De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wilde niet inhoudelijk reageren op de clip. Ook wilde de zegsvrouw niet zeggen of dit soort satire onder majesteitsschennis valt of niet.

Reactie Lucky TV
Eindredacteur Dieuwke Wynia van Lucky TV reageerde alsvolgt: 'Sander van de Pavert is een soort columnist van DWDD en krijgt daarom veel vrijheid. Hij levert op satirische wijze commentaar op de actualiteit, in dit geval de opmerkelijke discussie die is ontstaan n.a.v. het aanpassen van de kleding van koningin Beatrix en prinses Máxima bij het staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Zij droegen bij een bezoek aan een moskee in Abu Dhabi een gewaad en een hoofddoek 'uit respect voor de gewoontes' in de Verenigde Arabische Emiraten, aldus de RVD. Daar heeft Sander van de Pavert een grap over gemaakt. Hij is daarbij hard door de bocht gegaan, de één zal zeggen dat hij eruit is gevlogen, de ander dat de bocht vrij scherp was, en er zal ongetwijfeld ook door veel mensen om gelachen zijn. Wij realiseren ons dat satire op het koningshuis immer gevoelig ligt, maar vonden het niet nodig om Sander te vragen een andere Lucky te maken.'

De site van Lucky TV, waar het filmpje ook te zien is, was korte tijd onbereikbaar doordat de server de vele duizenden bezoekers niet aan kon. Inmiddels is het filmpje daar weer gewoon te zien.

Youtube, waar het fragment ook te zien was, heeft het filmpje inmiddels wel verwijderd. 'Wegens een schending van het beleid van Youtube op het gebied van naaktheid of seksuele inhoud'.

VARA
De VARA vindt dat deze vorm van satire moet kunnen, aldus een zegsvrouw van het programma De Wereld Draait Door. 'De filmpjes van Lucky TV zijn bedoeld om een reactie los te maken en blijkbaar zijn we daar dit keer in geslaagd', constateert de woordvoerster.

Eerder veroorzaakte DWDD al commotie met een satirisch filmpje waarin de dood van koningin Beatrix werd ontkend. Dit was een reactie op het bericht dat veel media half oktober verspreidden dat koningin Beatrix geen hersenbloeding had gehad. SBS Shownieuws had eerder een verkeerd Twitterbericht verspreid waarin dat werd gesuggereerd.

SCREENDUMP LUCKY TV Beeld
SCREENDUMP LUCKY TV
SCREENDUMP LUCKY TV Beeld
SCREENDUMP LUCKY TV
SCREENDUMP LUCKY TV Beeld
SCREENDUMP LUCKY TV
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden