Veel reacties op manifest CDA'ers, ook negatieve

(Trouw)

CDA-leider Maxime Verhagen sprak gisteren sussende woorden richting CDA’ers die ongerust zijn over eventuele samenwerking met de PVV.

,,We zijn nog maar aan het begin van de onderhandelingen. We moeten het resultaat afwachten’’, zo reageerde hij gisteren op het in Trouw gepubliceerde manifest, dat ondertekend was door 44 CDA-leden. Dat is ook precies de kern van de bezorgdheid van de ondertekenaars van wie de namen ook werden gepubliceerd. Dat ze in een laat stadium voor een voldongen feit worden gesteld door de partijleiding en er dan vrijwel geen weg meer terug is.

Het CDA zal een speciaal congres over het onderhandelingsresultaat houden. Zij wilden in een eerdere fase uiting geven aan hun bezorgdheid. ,,We hebben ongelofelijk veel reacties gekregen, veel positieve maar ook negatieve’’, vertelt Wouter Beeker, één van de initiatiefnemers. De partijleiding liet gisteren niets van zich horen.

De opstellers van het manifest spreken zich uit tegen regeringssamenwerking met de PVV, ’ook in een gedoogconstructie’. ,,De PVV bedreigt de beginselen van onze rechtsstaat en daarmee de vrijheid van ons allen’’, aldus de opstellers van het manifest, die ook een speciale website in het leven hebben geroepen: www. wijstaanvooronzegrondrechten.org.

Het manifest zal een lelijke streep door de rekening zijn van Verhagen c.s. De initiatiefnemers manifesteren zich nadrukkelijk als een beweging van onderop, vanuit brede lagen van de partij.

De ondertekenaars zijn lokale en provinciale bestuursleden en politici en diverse betrokkenen van CDA-denktanks, tezamen vormen ze een onderdeel van de ruggengraat van de partij. Het CDA is bij uitstek een partij met sterke provinciale, regionale en lokale wortels. Prominente CDA’ers staan bewust niet op de lijst. Die hebben hun eigen kanalen, meenden de initiatiefnemers. Zo lieten de afgelopen dagen coryfeeën als Willem Aantjes en Doekle Terpstra in de media hun onvrede horen over samenwerking met de PVV.

Het manifest is een signaal over de toenemende bezorgdheid in de partij over eventuele samenwerking, op wat voor wijze dan ook, met de PVV. Onduidelijk blijft echter hoe de verhoudingen over voor of tegen samenwerking met de PVV precies liggen. Dat zal pas blijken als er over gestemd wordt mochten de onderhandelaars van VVD, PVV en CDA tot een akkoord komen.

]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden