Veel pers bij homohuwelijken

AMSTERDAM (ANP) - Nederland maakt zich deze week op voor de eerste feestelijk te sluiten homohuwelijken, waarvoor veel mediabelangstelling uit het buitenland wordt verwacht. Volgens een schatting van de Gay Krant hebben zich 100 tot 150 paren aangemeld voor het homohuwelijk.

Het blad heeft een ronde gemaakt langs 25 gemeenten. In Almere hebben zich zeven paren aangemeld, in Den Haag en Eindhoven zes en in Haarlem tien. In de Amsterdamse binnenstad staan 33 paren op het punt elkaar het jawoord te geven.

Al drie paren hebben een homohuwelijk afgesloten, aldus hoofdredecteur Henk Krol van de Gay Krant. De drie, mannelijke, stellen komen uit Amsterdam en Nijmegen. Het gaat volgens die gemeenten in alle gevallen om uitzonderingen op medische gronden. Daardoor konden de paren eerder dan normaal hun relatie laten registreren. Een van de partners is ernstig ziek. Van het Amsterdamse paar waarvan vorige week bekend werd dat het als eerste op 1 januari het homohuwelijk sloot, is een van de partners inmiddels overleden.

De Wet geregistreerd partnerschap die het homohuwelijk mogelijk maakt, is sinds 1 januari van kracht. Normaal gesproken duurt het minimaal twee weken voordat de akte kan worden omgezet in het homohuwelijk; dat zou 15 januari zijn.

Er ontstond de afgelopen maanden een ware race in homoland over wie zich het eerst officiële homopaar van Nederland mocht noemen. De afsluiting van die drie huwelijken heeft daar een eind aan gemaakt, al barst deze week de wedstrijd om de meeste media-aandacht los.

Een lesbisch paar in Amsterdam claimt het eerste, gesponsorde, feestelijke homohuwelijk, in de nacht van woensdag op donderdag om 00.00 uur in het Hiltonhotel. Bij de plechtigheid is slechts één tv-camera toegestaan, NOS-sales verkoopt de beelden door. Volgens een woordvoerder van het stadsdeel Zuid wil het tweetal het feest zonder een horde journalisten. De twee zullen elkaar, net als bij het heterohuwelijk, ringen en het jawoord geven.

Volgens Krol is het maar de vraag of het Amsterdamse paar het eerste feestelijke homohuwelijk afsluit. Zangeres Sugar Lee Hooper en haar vriendin Andrea geven elkaar ook het ja-woord om 00.00 uur, in Kaatsheuvel. Krol verwacht dat veel paren nog proberen om ook in de nacht van woensdag op donderdag te 'trouwen'.

Op 15 januari zegt, voorzover bekend, verder het lesbische paar Janna van der Hoef en Pauly van der Wildt ja tegen elkaar in Deventer. Zij lieten zich in 1991 als eerste lesbiennes inschrijven in het samenlevingsregister. Donderdagochtend gaat een mannelijk paar in de Amsterdamse binnenstad voor het huwelijk.

De benaming homohuwelijk is in feite verwarrend. Officieel gaat het om partnerregistratie, die gepaard gaat met een ceremonie. Homo's krijgen daardoor voor een groot deel dezelfde rechten als hetero's als die huwen, maar niet helemaal. Belangrijkste verschil is het ontbreken van het recht op adoptie, een heikel punt indien een van de partners een kind heeft.

Belangenorganisaties zien het homohuwelijk als tussenstap naar de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homo's. “Openstelling van het burgerlijk huwelijk betekent daadwerkelijke gelijkheid voor iedereen”, aldus het COC.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden