Veel paardrijden, goed slapen en nieuwe mantel en mijter

Sinterklaas ondergaat na 25 jaar een verjongingskuur

INTERVIEW | HANS NAUTA

Als Sinterklaas vandaag arriveert in Dordrecht voelt dat als de eerste keer. "Elke intocht is altijd weer nieuw. Aan die overweldigende liefde, vriendelijkheid en vrolijkheid wen je nooit."

Uw aankomst is live te zien op televisie. Is dat spannend?
"Ach, dat vergeet ik gewoon. Ik richt mij op de kinderen. Eerst zal ik natuurlijk de burgemeester uitgebreid bedanken voor de gastvrijheid. Maar ik kan niet wachten om handjes te geven en tekeningen in ontvangst te nemen. Daarbij vergeet ik de camera's, maar natuurlijk niet de kinderen die thuis zitten te kijken."

Een miljoen kinderen volgen het Sinterklaasjournaal. Vol verwachting klopt hun hart. Is het lastig om altijd aan die verwachtingen te voldoen?
"Ik zou de kinderen tekort doen als ik zenuwachtig zou zijn. Soms zijn zij onder de indruk van mijn verschijning. Ik ben een grote man met een witte baard. Maar als ik een praatje maak en interesse toon, gaat het al beter. Bovenal neem ik kinderen altijd serieus."

Is het niet lastig om een paard te bestijgen met zeebenen? Heeft u geoefend?
"Paardrijden vergt het nodige van je lichaam. Ik oefen het hele jaar om in conditie te blijven. Op het strand, net zoals de Koningin van Nederland. Overigens is het onjuist dat Amerigo met pensioen is. Die springt van het ene dak naar het andere alsof het niets is. Wij zijn een ondeelbaar paar."

U oogt fitter dan vorig jaar.
"Ik denk goed om mijn nachtrust. En de Pieten die mijn kleding doen vonden het tijd dat ik iets nieuws aantrok. Misschien lijk ik jeugdiger door mijn nieuwe mantel en mijter."

Voelt u zich zo jong dat u wellicht gaat twitteren?
"Ik weet niet zo goed wat dat is, mijn Pieten zijn beter op de hoogte van technische zaken. Ik herinner me dat de eerste telefoon in Nederland kwam, dat was ook even wennen. Overigens zit ik wel op internet. Op www.sinterklaasjournaal.nl kunnen kinderen zorgen dat hun naam in mijn Grote Boek komt."

U bent een buitenlander. Zijn Nederlanders nog even gastvrij als vroeger?
"Zelf word ik altijd hartelijk ontvangen. Ik vind dat iedereen een veilig thuis verdient. En ik denk dat veel Nederlanders dat ook zo voelen."

Hoe word je een heilige? Wilde u dat als kind al?
"Eigenlijk ging dat vanzelf, heilige worden. Als je het goede wilt doen en de boel niet nept, dan word je heilig. Er zijn dus heel veel heiligen in Nederland."

Alleen volwassenen doen ingewikkeld over een 'nieuwe' Sint
Dieuwertje Blok kan zich druk maken over pepernoten in september: "Dat vind ik zo erg, die komen er bij mij niet in." Maar 'het gedoe' rond de nieuwe Sinterklaas? "Alleen volwassenen doen daar ingewikkeld over. Voor kinderen is Sinterklaas gewoon Sinterklaas. Die komt, en die gaat weer." Zelf is ze van het tijdperk Adrie van Oorschot, die van 1965 tot 1985 'de enige echte' Sint was. Maar als kind keek de presentatrice van het Sinterklaasjournaal eigenlijk amper televisie.

Toch is het voor veel voormalige kinderen niet niks, dat er na 25 jaar een einde is gekomen aan het tijdperk Bram van der Vlugt (79). In 1986 werd hij aangenomen door Aart Staartjes. Was zijn knikkende en wuivende voorganger afstandelijk, Van der Vlugt wilde dat Sinterklaas de kant van het kind zou kiezen. Zijn baldadigheid kwam bij Staartjes vandaan, die kon 'misplaatste autoriteit' nooit goed verdragen.

Stefan de Walle (46) zet die lijn nu voort. Wie hem alleen kent als de sullige Kees uit de tv-serie 'Flodder', zou hem eerder als Zwarte Piet verwachten. Maar De Walle heeft zich bij het RO Theater en het Nationale Toneel tot een groot acteur ontwikkeld.

Hij werd geprezen om zijn 'meesterlijke portret' van de eenzame pianist Glenn Gould, speelde atoomgeleerde Heisenberg in 'Kopenhagen', als tegenspeler van Bram van der Vlugt, en won vorig jaar de Arlecchino voor zijn bijrol als Lopachin in De Kersentuin van Anton Tsjechov.

Dit weekend wordt hij niet alleen aan boord verwacht van Pakjesboot 12, maar ook in de première van Midzomernachtsdroom bij het Nationale Toneel. Ook een voorstelling over de liefde en vol verkleedpartijen.

Sinterklaas improviseert de hele dag door, zoals De Walle veel deed in het tv-programma 'De vloer op'. Laatst sprak hij de wens uit om een hoofdrol in een Nederlandse film te spelen. Nu hij een mantel en een mijter draagt, is die kans aanzienlijk vergroot.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden