Column

Veel overeenkomsten maar ook onthutsend verschil Merah en Breivik

Een meisje legt bloemen bij de school waar Mohamed Merah drie leerlingen en een leraar vermoordde.Beeld afp

Er zijn heel wat overeenkomsten tussen de terroristen annex kindermoordenaars Anders Breivik en Mohamed Merah. Maar er is ook een notoir en zeer verontrustend verschil dat een cesuur vormt tussen beiden. En dat moet buiten deze geweldenaars zelf worden gezocht, want het heeft betrekking op hun entourage en potentiële bewonderaars.

Toen de Noor, vorige zomer, zijn moorden pleegde was de verontwaardiging compleet en de veroordeling van zijn daden unaniem. Tot aan Geert Wilders toe, die niet wist hoe snel hij krachtig afstand van de islam- en multicultihater Breivik moest nemen. Dat columnist Theodor Holman zich nu min of meer solidair met het gedachtengoed (en niet de daden) van de Noor heeft verklaard, blijft een randverschijnsel. De gratuite provocatie van een auteur die wat reclame voor zijn toneelstuk kan gebruiken.

Anders gaat het bij de Algerijnse Fransman Mohamed Merah die ondanks zijn abominabele misdaden (7 doden waaronder 3 kinderen jonger dan 7 jaar), voor sommige leeftijds- of geloofsgenoten een held dreigt te worden. Zijn dood was donderdag amper bekend toen op sommige sociale netwerken zijn nagedachtenis in ere werd gehouden.

Zo verscheen op Facebook een pagina met als titel 'Hulde aan Mohamed Merah'. Je kon je verwantschap met de terrorist kenbaar maken door middel van een druk op de knop 'Like'. Dus niet anoniem. Binnen enkele uren stond de teller op 2257 opgeheven duimen. Op verzoek van het Franse ministerie van binnenlandse zaken werd de Facebookpagina gesloten. Gisterochtend in het Normandische Rouen vroeg een lerares Engels aan haar leerlingen om een minuut stilte voor Merah te houden. Volgens haar was de link tussen de terrorist en Al-Kaida 'door de media en Sarko verzonnen'. Ze is door het ministerie van onderwijs op non-actief gezet.

Gisteren meldde het weekblad Le Point dat Abdelkader Merah, broer van de terrorist en gehard salafist, tegen de politie heeft verklaard 'trots op zijn broer en op zijn daden te zijn'. Op de nieuwssite Agoravox wordt gemeld dat in sommige banlieues Mohamed Merah een held dreigt te worden. Jongeren zijn vooral gefascineerd door het feit dat Merah in zijn eentje en gedurende meer dan 30 uur de gehate Franse politie heeft kunnen tegenhouden. Een sentiment dat ook op de Facebook-pagina met deze woorden werd vormgegeven: '400 agenten voor maar één persoon. Leve Frankrijk!'

Dit is het wezenlijke verschil tussen de extreemrechtse massamoordenaar Anders Breivik en moslimterrorist Mohamed Merah. De steun voor de tweede is vele malen groter dan voor de eerste en wordt publiekelijk geafficheerd. In Franse migrantenbuurten waar veel salafisten wonen en sommige jonge moslims een flinke aversie voor Franse autoriteiten koesteren, dreigt de man die president Sarkozy 'een monster en een fanaticus' noemde, een rolmodel en een held te worden. Ondanks de unanieme en krachtige veroordeling van islamitische organisaties. Wetend dat in die banlieues steeds meer (zware) vuurwapens door delinquenten en drugshandelaars worden binnengesmokkeld, is er voor Franse autoriteiten alle redenen om ongerust te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden