Veel ouderen kunnen slechts kijken naar hun tuin of balkon

Wil Hooijmans probeert haar balkon te bereiken. Beeld Maarten Hartman
Wil Hooijmans probeert haar balkon te bereiken.Beeld Maarten Hartman

Eigenlijk gaat het niet. Maar de fotograaf wil wel graag laten zien wat een geworstel het is. Als Wil Hooijmans (70) op haar zonovergoten balkon wil komen, moet ze met vereende krachten haar rollator over een ongeveer tien centimeter hoge drempel tillen.

Alwin Kuiken

Voordat haar nek en knieën haar ernstige parten begonnen te spelen, verzorgde ze met liefde de tomatenplantjes op het balkon. Als het even kon, las ze in de zon haar EO-tv-gids, of het blaadje van ouderenbond Anbo. Sinds ze vanwege een val in november toch echt een rollator nodig heeft, blokkeert die verdraaide drempel de boel.

De Amersfoortse Hooijmans is niet de enige met dit probleem. Uit twee recente onderzoeken naar de woonbeleving van mensen met een beperking kwam naar voren dat meer mensen moeite hebben om de buitenruimte bij hun woning te bereiken.

Beide onderzoeken werden verricht door Ieder(in), de belangenvereniging voor mensen met een beperking, het landelijk platform GGZ en de patiëntenfederatie NPCF. Uit zestig diepte-interviews bleek dat een op de zes mensen met een lichamelijke beperking niet in de tuin of op het balkon kan komen. Een groter onderzoek met 2215 vragenlijsten wees uit dat 9 procent ontevreden tot zeer ontevreden is over de toegang tot de buitenruimte.

Balkon te klein
Een greep: 'Balkon te klein voor elke rolstoel'. 'De drempel naar de tuin is niet goed aangepast.' 'Kan niet met elektrische rolstoel het balkon op, want die deuren zijn te smal.' 'Heb alles zelf moeten betalen, de verhuurder heeft niets gedaan om mijn tuin toegankelijk te maken voor mij.'

Voor Hooijmans betekent dat: wachten tot haar huisgenoot thuiskomt. Zij helpt haar om de tien centimeter hoge hindernis te nemen. Een aanvraag tot aanpassing bij de gemeente heeft nog tot niets geleid. "Schud de gemeente maar wakker", foetert Hooijmans. "Dit komt wel in de krant, toch?", wil ze zeker weten.

Maar de kans dat gemeenten het wegnemen van een drempel, en het aanpassen van de deur (waar dan een kier onder ontstaat), zal vergoeden, is nihil. De WMO, het potje waaruit dat betaald moet worden, is daar niet voor, zegt een woordvoerder van de gemeente Amersfoort. Ze pakt de landelijke regels er maar eens bij.

Daarin staat dat de WMO er is voor het 'zelfstandig laten functioneren' van mensen, en om ervoor te zorgen dat ze 'een huishouden kunnen voeren'. Mensen met een beperking moeten, kortom, hun huis in en uit kunnen. De tuin, of het balkon, is een luxe.

Buitenruimte belangrijk
Ieder(in), de belangenvereniging voor mensen met een beperking, vindt dat vreemd. Een woordvoerder wijst er op dat landelijke bouwrichtlijnen uit 2012 voorschrijven dat woningen een buitenruimte moeten hebben. Maar het bouwbesluit stelt geen eisen aan het hoogteverschil naar de tuin of het balkon", zegt beleidsmedewerker Anneke van der Vlist.

"Er is dus consensus dat het belangrijk is om een buitenruimte bij de woning te hebben, maar voor burgers met een beperking is dat blijkbaar niet zo. Terwijl júist mensen met mobiliteitsbeperkingen meer aangewezen zijn op het eigen balkon of de tuin om in de buitenlucht te zijn."

"Ze denken niet aan oudere mensen", zegt Hooijmans. "Jammer. Je wilt toch graag buiten zitten. De zon is goed voor de vitaminen. Maar gelukkig zijn jullie nu gekomen. Dan dringt het wel door bij al die ambtenaren."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden