Veel onzekerheid over stadions voor Euro 2000

EINDHOVEN - De voetbalbonden van België en Nederland maakten gisteren in het Philips Stadion enkele organisatorische aspecten bekend van de EK-eindronde die beide landen in het jaar 2000 via een co-produktie organiseren. Het opmerkelijkste nieuws betrof de nog altijd bestaande mogelijkheid dat over vier jaar in vijf Belgische en maar drie Nederlandse stadions zal worden gespeeld.

In veel waren de bevriende bondsvoorzitters Jeu Sprengers en Michel d'Hooghe het gisteren met elkaar eens. Deze twee Bourgondiërs namen alvast een voorschot op de toekomst. Sprengers sprak mooie, zoete woorden en d'Hooghe - wiens Club Brugge vorige week de Nederlandse bondscoach Guus Hiddink nog de toegang tot het Olympia-stadion weigerde omdat er geen plaats meer zou zijn - verhief zelfs zijn stem toen hij zei: “Ergens tussen Knokke en Sluis (bedoeld werd het Zeeuws-Vlaamsche Retranchement, het Zeeuws-Vlaamsche prachtdorp waar de diepe wortels van Wim van Hanegem liggen) staat een paal die de grens aan geeft tussen onze landen. Wanneer Euro 2000 is gespeeld en alles goed is verlopen, dan beloof ik dat de voorzitters van onze twee voetbalbonden daags na de finale die paal eigenhandig zullen afbreken.”

Het was geen staaltje van voetbalvandalisme dat d'Hooghe hier in het vooruitzicht stelde. Nee, het was sloopzucht op basis van gehoopte verbroedering. Toegegeven, het domme lot heeft twee maanden geleden bepaald dat Nederland en België elkaar in het komende WK-kwalificatietoernooi voor de zoveelste keer zullen treffen. Dat worden ongetwijfeld weer hete ontmoetingen. In het recente verleden ging het in die sportieve burenruzies vrijwel steeds om keiharde interlands, die ook op de tribunes nogal wat geweld met zich mee brachten. Walter Meeuws en Wim Kieft waren de spelers die hun vingers brandden aan dat vuur. In 1981 kreeg Meeuws in Rotterdam de rode kaart, in 1985 was er in Brussel een gelijksoortige rechthoek voor Kieft. Maar allez, thans gaat het goed tussen de buurlanden. Bondscoach Pol van Himst sprak eerder deze week in mooi Vlaams over 'een vriendenmatch op het plein van PSV' toen hij het had over de afgelaste oefenwedstrijd tussen Nederland en België in Eindhoven. En op bestuurlijk niveau wordt zelfs voortdurend het glas geheven; hoe kan het ook anders met zwierige voorzitters van onder de grote rivieren.

Opmerkelijk blijft het niettemin dat België nog steeds de kans loopt tussen zaterdag 10 juni en zondag 2 juli 2000 twee stadions meer te moeten leveren voor de 31 wedstrijden dan Nederland. Dat heeft te maken met de onzekerheid over het Arnhemse Akzodrome, dat langzamerhand een nachtmerrie wordt en intussen maar Gelderland Stadion wordt genoemd. “We hebben alle vertrouwen dat het goed komt”, zei Sprengers gisteren over het beoogde stadion, waar vier jaar geleden de aftrap al verricht had moeten worden, maar waar de eerste spa nog in de grond moet. Dan zijn het de scheldschieters, dan is het de politiek - de altoos plannenrijke Vitesse-voorzitter Karel Aalbers roept al jaren dat het Akzodrome er komt, maar voorlopig is er alleen een maquette van het futuristische stadion.

Problemen

Ten aanzien van de Belgische speelsteden voor Euro 2000 liggen er op dit moment in zekere zin nog grotere problemen. Alleen het Koning Boudewijn-stadion van Brussel, de voormalige Heizel-arena, die de Belgen na de ramp van tien jaar geleden in dit UEFA-verband niet meer in de mond durven nemen, voldoet met een capaciteit van 41 000 toeschouwers aan de eisen van de Europese voetbalunie. De twee lage landen aan de zee moeten van de UEFA kunnen beschikken over twee stadions met een capaciteit voor vijftigduizend toeschouwers, over twee stadions voor veertigduizend mensen en over zes stadions met plaats voor ten minste dertigduizend toeschouwers. Nederland heeft de Rotterdamse Kuip (51 177 zitplaatsen), het Philips Stadion (30 024 zitplaatsen) en het binnenkort te openen Amsterdam Arena (50 000 zitplaatsen) in de aanbieding. Als het Akzodrome c.q. Gelderland Stadion er niet komt, heeft Nederland een probleem. Op het EK 1992 van Zweden ging de UEFA nog akkoord met een minimaal stadionnetje in Nörköping, maar de ondergrens van de capaciteit is intussen op dertigduizend zitplaatsen bepaald. “En dat wordt strikt genomen”, zei Sprengers gisteren. Als het inderdaad zo strikt is, valt zelfs de sfeervolle accommodatie van Anderlecht buiten de prijzen. Het Constant Vandenstock-stadion biedt slechts 21 726 toeschouwers een zitplaats. Het Olympia Stadion van Brugge is op dit moment nog twaalfduizend zitplaatsen te klein, Sclessin in Luik heeft vierduizend zitplaatsen te weinig en Mambour in Charleroi telt momenteel zelfs maar tienduizend zitplaatsen. Michel d'Hooghe: “De definitieve toezeggingen zijn er in alle gevallen. Voor Euro 2000 hebben we voldoende stadions.”

Finale

Voor de centrale organisatie van het eerste EK-eindtoernooi dat door twee landen wordt georganiseerd, is Eindhoven aangewezen. De loting en de openingswedstrijd zijn aan Brussel toegewezen en de finale aan Nederland. Oorspronkelijk zou de grootste stadion-capaciteit over die finaleplaats moeten beslissen. Het Feyenoord-stadion is een kleine tweeduizend plaatsen groter dan de Amsterdam Arena zal zijn, maar diverse UEFA-officials hebben er al op aangedrongen dat het hypermoderne stadion in Amsterdam de eindstrijd krijgt.

In 1997 treedt de secretaris-generaal van de Belgische voetbalbond, Alain Courtois, als directeur van Euro 2000 in dienst. In het organisatiecomité zijn beide landen paritair vertegenwoordigd: Michel d'Hooghe, Germain Landsheere, Roger Vandenstock, Karel Vertongen en Jan Peeters namens de KBVB, Jeu Sprengers, Gerard Bouwer, Daan Schotting, Silvia Toth en Harry Been namens de KNVB.

De organiserende landen moeten straks rondkomen van 58 miljoen Zwitserse franks, ongeveer 80 miljoen gulden. Dat door de UEFA toegezegde bedrag is opgebouwd uit de helft van de recettes (38 miljoen Zwitserse franks) en tien procent van de commerciële en televisierechten (20 miljoen Zwitserse franks).

In de zomer van 1999 willen Nederland en België proef draaien met een zeslanden-toernooi. Naast de twee Euro 2000-organisatoren, worden voor dat evenement Duitsland, Frankrijk, de Europees kampioen van 1996 en Japan of Zuid-Korea als organisator van het WK 2002 uitgenodigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden