Veel ongelukken in de bouw door negeren veiligheidsregels

Jaarlijks belanden twaalfduizend bouwvakkers op de eerste hulp van het ziekenhuis. De reden: het slecht naleven van de veiligheidsvoorschriften door werkgevers en werknemers.

Van onze redactie economie

Dat blijft uit rapporten van de Arbeidsinspectie. De gegevens van de inspectiedienst worden gebruikt om de bouwsector te wijzen op de gevaren. Gisteren begon de Week van de Veilige Bouw. De bouwsector organiseert de campagne samen met het ministerie van sociale zaken.

Het onderzoek van de Arbeidsinspectie is gedaan tussen 2001 en 2005. Vooral jongere bouwvakkers blijken vaak op de eerste hulp te belanden. Van de 68.000 werknemers in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar kwamen er jaarlijks drieduizend in het ziekenhuis terecht. Daarmee lopen ze twee keer zoveel risico als gemiddeld. Volgens het ministerie onderschatten jongeren de gevaren.

Het grootste gevaar voor bouwvakkers schuilt in werken op daken, steigers en verdiepingen. In de helft van de ongevallen bleek de bescherming langs de randen van een dak of verdieping niet in orde.

Uit een eigen aanvullend onderzoek van vakvereniging FNV komt naar voren dat een op de twaalf bouwvakkers op de werkplek in aanraking komt met asbest, hoewel dat is verboden. Verder zouden wegwerkers lang niet allemaal een verplichte veiligheidscursus volgen. Ook de aanwezigheid van buitenlandse werklieden die de taal nauwelijks spreken, leidt wel eens tot gevaarlijke situaties. De overige ongelukken hebben te maken met gebrekkige communicatie, weinig bewustzijn over de risico’s of conflicten over de voortgang van een project.

Voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw noemt het onvoldoende naleven van de voorschriften ’onacceptabel’. Hij vindt dat de Arbeidsinspectie de regels beter moet handhaven. Uit het eigen onderzoek van de bond blijkt dat 10 procent van de vakbondsleden vaak opdrachten uitvoert die in strijd zijn met veiligheidsvoorschriften. Ook stelt ruim 30 procent van de ondervraagden dat zij op het werk nooit voorlichting krijgen over veilig werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden