'Veel Oezbeken durven hun huis nog niet uit'

amsterdam – „Ik durf dit wel een humanitaire ramp te noemen”, zegt Pepijn Trapman, regionaal manager van Icco/Kerk in Actie vanuit Kirgizië. „De angst onder de bevolking is nog steeds ongelooflijk groot en gigantisch grote gebieden hebben nog geen hulpverlener gezien.”

De Nederlandse hulporganisatie probeert vanuit haar kantoor in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek mensen te helpen die slachtoffer zijn geworden van het etnische geweld in het zuiden van het Centraal-Aziatische land. In de streek rond de stad Osj raakten Kirgiziërs en etnische Oezbeken de afgelopen twee weken met elkaar slaags, waarbij mogelijk 2000 doden zijn gevallen en 4000 mensen gewond zijn geraakt. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn er 520.000 mensen die dringend voedsel nodig hebben. 400.000 mensen zijn op de vlucht geslagen, vooral etnische Oezbeken.

Het VN-Wereldvoedselprogramma en het Rode Kruis zijn inmiddels wel voorzichtig met distributie van voedsel begonnen, zegt Trapman. „Maar dat is mondjesmaat want het blijft gevaarlijk. Soms worden hulptransporten op de weg van het vliegveld naar Osj beschoten. We hebben daarom de VN dringend opgeroepen de transporten te beveiligen.”

Naar schatting 75.000 vluchtelingen zijn naar buurland Oezbekistan gevlucht of zitten langs de grens. „Heel veel anderen zitten nog zonder hulp in hun dorpen en durven het huis niet uit. We maken ons bijzonder veel zorgen over deze mensen”, aldus Trapman. „Zeker omdat er geruchten de ronde doen dat er voor het referendum van 27 juni (over een nieuwe grondwet, red.) nog een tweede golf van agressie komt.”

Het afbreken door het leger van de blokkades waarmee Kirgiezen en Oezbeken hun dorpen beschermen leidt tot nieuwe incidenten, omdat mensen in de streek niemand meer vertrouwen. „Het leger doet dat behoorlijk onbenullig”, vindt Trapman. „De overheid heeft gezegd: we moeten met elkaar verder. Ze focust erg op het referendum en lijkt dit snel te willen vergeten.”

„Het bewijst dat de overheid nu niet in staat is dit in goede banen te leiden. Ze denken dat ze het wel alleen af kunnen, maar de praktijk is anders. Daarom hebben wij en andere organisaties de interim-regering opgeroepen hulp van de internationale gemeenschap te vragen. Dat zou getuigen van kracht en niet van zwakte. Het gaat om enorme aantallen mensen”, aldus Trapman.

Icco/Kerk in Actie en andere hulporganisaties sturen morgen een missie naar Osj en omgeving om de noden te inventariseren. Ondanks de moeilijke situatie ziet Trapman zichzelf niet als een gefrustreerde hulpverlener. „Nee dat niet, omdat deze situatie je ook inventief maakt. Wij hebben via onze partnerorganisaties en boeren in de regio kans gezien om aan 20.000 gezinnen voedsel te leveren, zowel Kirgiezen als Oezbeken, want we zorgen ervoor dat het eerlijk verdeeld wordt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden