Veel nieuwe films en zowaar een nieuw filmhuis

Het was afgelopen weken goed toeven in de openluchtbioscoop. Zoals die op een plein in de Amsterdamse Pijp. World Cinema Amsterdam bracht er de Nederlandse première van 'Death for Sale', de sprankelende nieuwe film van Faouzi Bensaïdi over drie jongens die proberen te overleven in de Marokkaanse havenstad Tetouan.

Het is te hopen dat het drama - dat met de cirkel van werkloosheid, armoede en criminaliteit krachtig vooruitwijst naar de revoluties in de Arabische wereld - in het nieuwe filmseizoen een plekje krijgt in het filmtheater. Want daar is het zo te zien dringen geblazen.

De filmfestivals van Vlissingen (Film by the Sea, 14 september) en Utrecht (Nederlands Film Festival, 26 september) openen volgende maand allebei met een film waarin een ondernemend kind de hoofdrol speelt. In Zeeland wordt de vertoning van 'Beasts of the Southern Wild', over de 6-jarige Hushpuppy op overlevingstocht in de Mississippidelta, bijgewoond door de Prins van Oranje. In Utrecht wordt een paar dagen later afgetrapt met 'Nono, het Zigzag Kind' van Vincent Bal, regisseur van 'Minoes'.

Willemien van Aalst, directeur van het Nederlands Film Festival, noemt de keuze voor het jeugdavontuur als festivalopener 'een ode aan de Nederlandse familiefilm'.

Terecht.

In de beste Nederlandse speelfilms van het afgelopen jaar spelen kinderen de hoofdrol, en worden problemen met veel verbeeldingskracht te lijf gegaan. Ik doel op 'Kauwboy' en 'Brammetje Baas' van de debutanten Boudewijn Koole en Anna van der Heide.

In het nieuwe filmseizoen niet alleen veel nieuws, maar ook opmerkelijk veel aandacht voor de filmhistorie. Het Eye Film Instituut komt met een retro rond Nicholas Ray (schepper van onder meer de James Dean-klassieker 'Rebel Without a Cause') en een vijftien uur durende documentaire over de filmgeschiedenis: 'The Story of Film: An Odyssey' van de Ierse filmjournalist Mark Cousins.

En die film over die jongens in Tetouan? Die kan dan mooi naar De Balie. Het debatcentrum aan het Amsterdamse Leidseplein vertoonde al meer activiteit op filmgebied, met onder meer de inspirerende Rite du Cinema-reeks van Willem Jan Otten die volgend jaar - ergens in de lente van 2013 - een tweede editie krijgt.

Vanaf volgende maand gaat De Balie zelfs dagelijks drie tot vier films programmeren. We hebben er in het nieuwe filmseizoen dus gewoon een filmhuis bij.

Hè, hè, na zoveel afbraak de afgelopen jaren - we zagen Alfa, Alhambra, Bellevue Cinerama en Calypso verdwijnen - eindelijk weer wat herstelwerk in het culturele hart.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden