Veel Nederlandse vrouwen slachtoffer seksueel geweld

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen (45 procent) is het slachtoffer geweest van lichamelijk of seksueel geweld. Dat percentage ligt flink hoger dan het gemiddelde in Europa (33 procent). Nederlandse vrouwen stappen wel vaker naar de politie om geweld aan te geven.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar geweld onder vrouwen in Europa dat is uitgevoerd door het EU-agentschap voor de grondrechten.

Veel geweld of intimidatie vindt thuis of op het werk plaats. Omdat veel Nederlandse vrouwen werken, is hun kans geïntimideerd te worden ook groter. Bovendien zijn Nederlandse vrouwen mondiger en stappen zij daardoor sneller naar de politie of autoriteiten, zo verklaren de onderzoekers de relatief hoger scores voor Nederland. 'Godzijdank is er in Nederland nauwelijks meer een taboe om te zeggen: ik wil niet lastig worden gevallen', aldus de Nederlander Friso Roscam Abbing van het agentschap.

Seksuele intimidatie
Driekwart van de Nederlandse vrouwen is wel eens slachtoffer geweest van seksuele intimidatie zoals ongewenste aanrakingen, omhelzingen of kussen. Ook dat ligt hoger dan het Europees gemiddelde van 55 procent. Nederlandse vrouwen worden ook bovengemiddeld lastiggevallen door een stalker.

'Het probleem zit niet in de cijfers, maar Nederland moet meer doen om geweld tegen vrouwen te voorkomen', aldus Roscam Abbing. Hij wijst erop dat Nederland goed scoort als het gaat om de nazorg, de slachtofferhulp en de opvang.

De onderzoekers interviewden circa 1500 willekeurig gekozen Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 74 jaar over hun ervaringen met geweld na de leeftijd van 15 jaar. In totaal werd het onderzoek onder 42.000 vrouwen in alle 28 EU-landen uitgevoerd.

Veel intimidatie vindt op het werk plaats Beeld Archieffoto ANP
Veel intimidatie vindt op het werk plaatsBeeld Archieffoto ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden