Veel Nederlanders laat het koud wat kerken doen

troost | De PKN heeft in kaart laten brengen hoe Nederlanders door de kerk georganiseerd gezamenlijk meeleven waarderen.

GERRIT-JAN KLEINJAN en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Veel kerken zetten de deuren open bij belangrijke of ingrijpende gebeurtenissen. Zo organiseerden tal van kerkgenootschappen speciale bijeenkomsten na de vliegtuigramp met de MH17 in 2014. Logisch, vinden christenen. Voor troost en bemoediging moet je bij hen zijn.

Hoe de algehele Nederlandse bevolking dit soort christelijke gebaren waardeert, is nu ook in kaart gebracht. Zoals te verwachten is, loopt de waardering voor dit door de kerken georganiseerde gezamenlijke meeleven sterk uiteen. Hoe verder van de kerk, des te negatiever, zo blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Ipsos verzamelde in opdracht van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Waar het overgrote deel van de kerkgangers het 'eens' tot 'zeer eens' is met de stelling dat kerken een betekenisvolle rol spelen op dit soort momenten, zijn degenen die nooit een kerk van binnen zien juist sceptisch. Bijna een kwart van de mensen in deze groep is het 'oneens' tot 'zeer oneens' met deze rol van de kerken. Nog meer mensen, meer dan de helft, laat het koud wat de kerken doen.

De PKN wil graag dat meer Nederlanders de kerk associëren met meeleven. Om die reden haakt het grootste protestantse kerkgenootschap van Nederland (bijna twee miljoen leden) voor het eerst aan bij de Maand van de Spiritualiteit, die vandaag begint en zich van oudsher vooral richt op 'nieuwe spirituelen'. Ook starten de protestanten vandaag de campagne 'Geloven doe je in de kerk?', waarin begrippen als twijfel, nadenken en bewonderen centraal staan.

Weliswaar wordt de kerk door veel mensen als betrokken ervaren, toch missen velen warmte. Ook kampt de kerk met vooroordelen, blijkt uit de representatieve steekproef onder zo'n vierhonderd personen. Zo denken de meeste niet-christenen dat de kerk een instituut is waar twijfel aan God niet mogelijk is en waar vooral geloofsdogma's belangrijk zijn. Ook voor antwoorden op levensvragen zouden ze niet snel bij de kerk aankloppen.

Toch liggen er kansen voor de kerk, denken de onderzoekers. Alleen is de kerkdienst daarvoor niet het meest geschikt. Voor het vinden van onthaasting, maatschappelijke activiteiten en troost willen niet-kerkgangers best aankloppen bij een kerkgenootschap. Ook wil een op de vijf Nederlanders wel af en toe 'gewoon een uurtje rustig onthaasten' op de kerkbanken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden