Veel mysteries rond ontvoering in Nigeria

Rol vrijgelaten Nederlands Nigeriaanse activist roept vragen op

De ontvoering van drie Nederlanders zondag in de Nigerdelta blijft een mysterie, van hen ontbreekt ieder spoor. Maar ook de rol van de Nederlands Nigeriaanse activist Sunny Ofehe roept vraagtekens op.

Zo blijft het de vraag waarom Ofehe wel werd vrijgelaten en de drie blanke Nederlanders niet. Volgens Ofehe waren de gewapende mannen uit op de westerlingen, omdat zij voor hen een hogere geldsom kunnen eisen. Toch heeft ook Ofehe een Nederlands paspoort en geldt hij in Nigeria als een prominent figuur, met connecties in de politiek en de zakenwereld.

Ofehe voert al jaren actie tegen oliebedrijven in Nigeria, die het land in zijn ogen ontwrichten en vervuilen. Toch was de Nigeriaanse activist deze keer in de Nigerdelta op uitnodiging van een vertegenwoordiger van deze industrie: oliemagnaat Berry Ngerese. Volgens Ofehe is Ngerese naast oliemagnaat ook de voorzitter van een regionale ontwikkelingsorganisatie: "Hij is een van de verlichte mensen uit de regio, hij bouwt scholen en investeert in zijn gemeenschap", vertelt Ofehe telefonisch vanuit Nigeria.

De Nigeriaanse autoriteiten zeggen dat Ofehe politiebescherming had moeten inschakelen voor de boottocht, aangezien er in de delta veel bendes actief zijn. "Zonder bescherming raden wij westerlingen af om hier rivieren op te gaan", zegt een lokale politiechef. Ook waren veiligheidsdiensten niet op de hoogte van de tocht. Volgens Ofehe heeft de chef boter op zijn hoofd: "Dat kan de politie wel zeggen, maar het heeft niet eens de capaciteit om westerlingen te beschermen, dat kunnen alleen oliemaatschappijen." Achteraf is het volgens Ofehe zelfs beter dat er geen bescherming was, aangezien bij gevechten doden hadden kunnen vallen.

Op social media regent het verdachtmakingen, zo zou de Nigeriaan onder één hoedje spelen met de kidnappers. Ofehe: "Ik wil me niet focussen op die negatieve aandacht, maar op het vrij krijgen van mijn Nederlandse vrienden. De mensen die mij bekritiseren weten helemaal niets over mij. Ik zou zeggen: kijk naar wat ik allemaal voor Nigeria heb gedaan in het verleden."

Toch is Ofehe ondanks zijn werk in de delta ook verdachte bij de Nederlandse justitie. Volgens nog onbevestigde berichten in de media moet Ofehe voor de rechter komen op verdenking van mensenhandel en valsheid in geschrifte. In 2011 werd Ofehe door het Openbaar Ministerie verdacht van saboteren van oliepijpleidingen in de Nigerdelta, waarvoor hij vrijgesproken werd.

Sunny Ofehe vluchtte in 1995 als politiek tegenstander van het Nigeriaanse legerregime naar Nederland, van waaruit hij actie ging voeren tegen oliemaatschappijen in Nigeria. Hij werkte mee aan meerdere documentaires over olievervuiling en richtte zijn eigen tijdschrift op: 'Inside Niger delta'. Met de ontvoerde Marianne Vos en Erhard Leffers deed Ofehe in de delta onderzoek voor een nieuwe editie van het blad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden