Veel muziekdocumentaires op IDFA

© ANP Beeld
© ANP

Het internationale documentairefestival IDFA op en rond het Rembrandtplein in Amsterdam beleeft vanaf woensdag zijn 24ste editie. Op het twaalfdaagse filmevenement staan er ruim 300 titels op het programma, waarvan bijna 90 hun wereldpremière beleven. Ruim 50 documentaires zijn van Nederlandse makelij.

De Deense documentaire The Ambassador over de handel in diplomatieke paspoorten in Afrika is de openingsfilm. 'De Denen doen het de afgelopen jaren heel goed op het gebied van documentaires. Dat eren we op deze manier', legt IDFA-directeur Ally Derks uit. 'Daarnaast moet een openingsfilm niet te heftig zijn, anders heb je zo'n depressieve avond met behuilde ogen bij de borrel. Deze docu is een beetje luchtig, met hier en daar hilarische momenten. Zo wordt de openingsavond heel feestelijk.'

Internationale muziekdocumentaires
Op het IDFA is ditmaal voor het eerst een programma met internationale muziekdocumentaires te zien. Daarin strijden 15 recente producties om de eerste IDFA PLAY Award for Music Documentary. 'Daardoor zijn er dit jaar erg veel muziekfilms', legt Derks uit.

In het programma zijn ook Nederlandse muziekdocumentaires opgenomen, waaronder Paradiso van Jeroen Berkvens over de Amsterdamse poptempel. 16 documentaires dingen mee naar de prijs voor beste lange documentaire, waaronder twee Nederlandse producties. Het gaat om About Canto van Ramon Gieling en de Duits-Nederlandse productie Gozaran / Time Passing van Frank Scheffer. Op 25 november wordt de winnaar bekendgemaakt. Onder anderen de Nederlandse regisseuse Suzanne Raes (Hou me vast - De Dijk) zit in de jury.

Vooruitlopend op mogelijke bezuinigingen wil het IDFA bezoekers intensiever bij het festival betrekken. Naast de Vrienden van IDFA richtte de organisatie daartoe onlangs ook de Dikke vrienden van IDFA op. Via de Vrienden van IDFA kunnen particulieren al 3, 5 of 10 euro per maand doneren. Dikke vrienden kunnen het festival sinds kort met maar liefst 1000 euro per jaar steunen en worden actief bij het festival betrokken.

Subsidie
De IDFA-begroting van dit jaar bedraagt 4 miljoen euro. Gisteren werd bij de presentatie van het kunstbeleid van de gemeente Amsterdam bekend dat het IDFA onder de 13 culturele instellingen valt die subsidie blijven krijgen, al zij het minder. Het IDFA genereert momenteel 70 procent aan eigen inkomsten via onder meer sponsoring; 30 procent is nog afkomstig van subsidies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden