Veel mkb'ers kiezen voor belastingparadijs

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Honderden Nederlanders hebben via een Panamese tussenpersoon bedrijven opgezet in belastingparadijzen. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad naar interne documenten van Mossack Fonseca (MF), een financieel-juridisch dienstverlener in Panama-Stad.

De constructies, voor een groot deel gevestigd op de Britse Maagdeneilanden (BVI), zijn alleen illegaal als de betrokkenen hun bezittingen niet hebben gemeld in hun belastingaangifte. Het is onduidelijk of de klanten van Mossack Fonseca dat hebben gedaan. De Belastingdienst geeft hier geen informatie over, maar blijkt vol gens recente cijfers betrekkelijk weinig navraag te doen naar deze bedrijven in belastingparadijzen, ook wel offshorebedrijven genoemd.

De gevonden feiten zijn opmerkelijk. In de internationale strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking door het bedrijfsleven ligt de focus van autoriteiten zoals de Europese Commissie vooral op het aanpakken van fiscale constructies van grote multinationals. Maar uit de documenten van Mossack Fonseca blijkt dat ook in het Nederlandse kleinbedrijf het gebruik van offshorevennootschappen, maar ook stichtingen en trusts, wijdverbreid is.

Zeker tweehonderd offshorebedrijven die via de documenten van Mossack Fonseca aan Nederlanders zijn te koppelen waren eind 2015 nog steeds actief. In de jaren daarvoor hebben Nederlanders ook al honderden bedrijven in belastingparadijzen opgericht en later weer beëindigd. Aangezien het hier om de gegevens van slechts één buitenlandse dienstverlener gaat, is duidelijk dat Nederlandse particulieren op substantiële schaal dergelijke vehikels in belastingparadijzen hebben.

Informatie afschermen
Door te kiezen voor fiscale constructies via bijvoorbeeld de Britse Maagdeneilanden kunnen Nederlandse belastingplichtigen veel informatie afschermen voor de fiscus, schetst specialist Jan van Koningsveld. 'Een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden is vrijgesteld van belastingheffing. Het gevolg hiervan is dat de lokale belastingdienst zelf weinig tot geen informatie heeft en die dus maar beperkt internationaal kan uitwisselen.'

Volgens Van Koningsveld, oud-inspecteur bij de Fiod en gepromoveerd op misbruik van offshorevennootschappen, is het handelsregister op de Britse Maagdeneilanden slecht toegankelijk. 'En met een uittreksel uit het handelsregister kom je niet veel verder. Zo worden de gegevens van de aandeelhouders en bestuurders daar niet op vermeld.'

De Belastingdienst vraagt ondanks het feit dat Nederland verdragen heeft met 28 belastingparadijzen nog maar weinig data bij hen op. In 2015 stuurde de dienst niet meer dan 56 verzoeken om informatie naar belastingparadijzen. Het overgrote deel daarvan ging naar de Britse Kanaaleilanden en het eiland Man. Slechts drie daarvan gingen naar de Britse Maagdeneilanden.

Meer achtergronden
Welke Nederlanders hebben bedrijven in belastingparadijzen? Enkele namen op een rijtje.

Lees meer over hoe ook kleinere ondernemers hun geld in belastingparadijzen onderbrengen: De slager stalt zijn geld op de Bahama's.

Onder de Nederlanders op de lijst van Mossack Fonseca zijn enkele bekende personen, zoals voetballer Clarence Seedorf, leden van de ondernemersfamilie Van der Vorm, Mexx-oprichter Rattan Chadha, maar ook bijvoorbeeld John Bredenkamp. Deze Nederlandse ondernemer staat op de sanctielijst van de Verenigde Staten vanwege illegale wapenhandel met Zimbabwe.

Verder duikt in het onderzoek de naam van Bram van der Kolk op. Dat is de Nederlandse programmeur achter het bedrijf Megaupload, die in Nieuw-Zeeland vreest voor uitlevering aan de VS.

Trouw en het FD kregen inzage in de documenten van Mossack Fonseca via de Süddeutsche Zeitung en ICIJ, een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten.

Onderzoeksteam Panama Papers
Het onderzoek naar de Panama Papers is gezamenlijk uitgevoerd door Trouw en Het Financieele Dagblad. Het team bestaat uit economieredacteur Jan Kleinnijenhuis (Trouw), onderzoeksjournalist Karlijn Kuijpers (bij Trouw gedetacheerd door onderzoeksbureau Somo), onderzoeksjournalist Siem Eikelenboom (FD) en datajournalist Gaby de Groot (FD). Op PanamaPapers.nl staan alle artikelen van het Nederlandse onderzoeksteam en enkele verhalen die door buitenlandse media als de Süddeutsche Zeitung, de BBC, Le Monde en De Tijd zijn gepubliceerd.

Panama Papers is een project van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten, die gefinancierd wordt met subsidiegeld en donaties en valt onder het Center for Public Integrity in Washington. Trouw en het FD ontvangen geldelijke ondersteuning van het Center for Public Integrity/ICIJ voor hun onderzoek naar de Panama Papers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden