Veel migranten kozen toch Trump

analyse | Trump viel in zijn campagne migranten aan. Toch stemde een derde van de latino's en Aziaten op hem.

'Make America great again', de succesvolle campagneslogan van Donald Trump klinkt optimistisch. In feite herinnert het aan 'betere tijden' voor zijn witte achterban. Vóór er een zwarte president was en vóór miljoenen gekleurde migranten de VS binnentrokken 'die banen inpikken en criminaliteit vergroten'. Toen blanke nationalisten nog de macht hadden. Trump zegt eigenlijk: Dit is een wit land, dat bedreigd wordt door hordes nieuwe minderheden.

Gebruik van zogeheten dog whistle politics, ofwel gecodeerd racistische taal, is sinds Richard Nixon er in 1969 president mee werd, beleid van de Republikeinse partij. Zo had Ronald Reagan het in 1976 graag over 'bijstandskoninginnen', waarbij iedereen wist dat hij zwarte vrouwen bedoelde. Zonder dat te zeggen.

Trump sprak net als Nixon en Reagan over law and order. De betekenis: gekleurde Amerikanen zijn criminelen. Hij had het over problemen in de Inner Cities, de door blanken verlaten verarmde stadscentra.

De tactiek was succesvol. Trump haalde 58 procent van de witte kiezers, 63 procent van de witte mannen, 72 procent van de witte laagopgeleide mannen. Velen van hen zijn er economisch op achteruit gegaan en vrezen al die nieuwkomers. Want ja, de bevolking verandert zo snel dat witten rond 2040 slechts een van de vele minderheden in de VS zijn.

Wat nieuw is in de Republikeinse aanpak, is Trumps eigenzinnigheid. De Grand Old Party weet dat zij minderheden moet trekken om te overleven. Dat liet Trump koud. Om blanke arbeiders en plattelanders naar de stembus te krijgen - arm en slecht opgeleid stemmen minder vaak - haalde hij ongekend discriminerend uit.

Voorheen was het een simpel wit tegen zwart plaatje. Maar Afro-Amerikanen vormen slechts twaalf procent van de bevolking. Sinds deze eeuw is de grotere groep latino's een belangrijker mikpunt voor rechtse politici. Zij en vrouwen moesten het bij Trump ontgelden. Later kwamen de moslims daar nog bij.

Toch steun

Daarom is het des te verrassender dat Trump het juist bij latino's, Aziaten en Afro-Amerikanen (respectievelijk 29, 29 en 8 procent van hun kiezersgroepen) een fractie beter deed dan zijn gematigde voorganger Mitt Romney in 2012.

Bijna een derde van de latino- en Aziatische stem, hoe kan dat? Deze migranten zijn vaker ondernemer en geloven Trumps belofte van meer banen. Bovendien zijn de ouderen behoudender dan de geïntegreerde jeugd. Aziaten zijn hoogopgeleid en verdienen meer dan witten.

Harmeet Dhillon, Republikeins National Committee-vrouw uit Californië sprak een sikhgebed uit op de partijconventie in juli. Zij is anti-abortus en anti-homohuwelijk en verklaart het bij NBC News zo: "Mensen zullen minder stemmen op basis van ras en herkomst, en vaker voor wat zij als Amerikanen voor de toekomst willen."

Trump laat geen vluchtelingen binnen en hij is de enige die daarvoor uitkomt, zegt taxichauffeur Mohamed El Mahalway uit New Jersey.

Kan Trump de kloof dichten die hij gegraven heeft voor de minderheden? Net zoals er 'Vrouwen voor Trump' zijn, zijn er ook zwarten, latino's en Chinees-Amerikanen voor Trump, dus de basis is er. Dhillon geeft toe: "Hij moet een hand reiken en bruggen naar alle Amerikanen bouwen." De jurist is overtuigd dat Trump dat gaat doen. Dat hij topfuncties zal vullen op basis van prestaties en daarbij ook minderheden aanneemt. In zijn overwinningsrede kondigde Trump aan dat hij president wordt voor álle Amerikanen.

"Jullie gaan van jullie president houden", zei hij in de voor hem bekende derde persoon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden