'Veel mensen kunnen de tandarts zelf betalen'

Beeld ANP XTRA

Zijn de fysiotherapeut en de tandarts nog wel betaalbaar voor mensen met een laag inkomen? De Nederlandsche Bank waarschuwt voor de toekomst van de aanvullende polis. 

Waar in het begin van het huidige zorgstelsel, tien jaar geleden, nog bijna 95 procent van de verzekerden een aanvullend pakket inkocht, is dat aandeel vorig jaar gedaald naar iets onder de 85 procent. Burgers kijken naar wat ze zelf aan zo’n pakket hebben, stelt de toezichthouder. Als veel meer mensen dat gaan doen, wordt de extra polis zo duur dat tandartszorg  en de fysiotherapeut wellicht niet meer verzekerd kunnen worden.

Zorgeconoom Marcel Canoy ziet dat doemscenario nog niet snel werkelijkheid worden. “De grote meerderheid is nog steeds aanvullend verzekerd. Blijkbaar is een klein deel van de verzekerden in de loop van de jaren zich gaan afvragen of ze die aanvullende zorg wel nodig hadden.” Berichten over onzinnige zorg die ook in dat pakket zit, hebben dat waarschijnlijk versterkt.

Tandarts en fysiotherapie

Vorig jaar was een op de zes mensen niet verzekerd voor tandartskosten, tegen zes procent in 2006. “Dat hoeft geen probleem te zijn”, zegt Canoy, “een behandeling bij de tandarts kan duur zijn maar veel mensen kunnen het wel zelf betalen.” Die onverzekerden sparen bovendien de kosten voor het extra pakket uit – al snel 300 euro per jaar.

Mensen met een laag inkomen krijgen zorgtoeslag en wie is aangewezen op de bijstand, kan vaak met korting een gemeentelijke zorgverzekering krijgen. Het is bekend dat lageropgeleiden minder naar de tandarts gaan dan hoger opgeleiden. “Er zullen zeker mensen zijn voor wie een duurdere aanvullende verzekering een probleem oplevert”, zegt Canoy. “Maar mij is nog geen onderzoek bekend waaruit blijkt dat zo’n hogere aanvullende polis leidt tot nog minder tandartsbezoek.” Tandartskosten voor kinderen zitten overigens wel in het basispakket.

De veranderingen rond de fysiotherapeut zijn volgens Canoy een noodzakelijke correctie. “Jaren geleden zijn die behandelingen uit het basispakket gehaald omdat er een wildgroei van was. Nu zie je dat ze onder voorwaarden weer dat pakket in gaan en dat is goed, want die behandelingen sparen vaak latere en duurdere zorg uit.”

Bevestiging

Verzekeraars CZ en Menzis bevestigden gisteren dat het aanvullend pakket onder druk staat. Consumenten nemen een aanvullend pakket als ze een operatie verwachten die niet in de basispolis zit, om er het volgend jaar weer van af te zien. Concurrent VGZ vindt het aanvullend pakket onderdeel van een prima systeem en koepel Zorgverzekeraars Nederland benadrukte dat zij de extra polis niet snel ziet verdwijnen.

Die eventuele verdwijning hoeft overigens geen ramp te zijn, stelt DNB, als verzekeraars op andere manieren afspraken kunnen maken met hun klanten. Bijvoorbeeld met meerjarige polissen, waarin consumenten worden beloond voor gezond gedrag. “Dat gebeurt al”, noteert Canoy.

De Nederlandse Bank is overigens ook bezorgd over de hoofdinkomsten van verzekeraars. Die maken volgens  de toezichthouder nog steeds winst op de aanvullende verzekeringen, het afgelopen jaar wel weinig. De basisverzekering, jarenlang een behoorlijke vetpot, was vorig jaar verliesgevend.

Wat zit er in het extra pakket?

De tandarts en de fysiotherapeut souperen het grootste deel van het aanvullend pakket op. Een klassiek voorbeeld van een aanvullende dekking die helemaal geen verzekering is maar eigenlijk een abonnement, is de bril. De meeste mensen kunnen al van verre zien aankomen wanneer ze een nieuwe bril nodig hebben en de bijdrage van de verzekeraar – vaak 100 euro – is maar een deel van de werkelijke kosten, en overigens ook een deel van de premie die men betaalt. Veel aandacht trekken vergoedingen voor bijvoorbeeld coaching of psychische hulp, die dan bestaan uit ‘reïncarnatietherapie’. Ook homeopathie zit in veel aanvullende pakketten. Waar verzekeraars in de basiszorg erop hameren ‘dat er wel bewijs moet zijn dat het werk’, laten ze dat in de aanvullende polissen deels los. Dit omdat ze vrezen dat veel klanten dan toch overlopen naar de concurrent.

Lees ook: Nederlanders kunnen 100 euro besparen op zorgverzekering

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden