’Veel meetkunde en dat had ik geoefend’

Eddy Brito Fortes heeft een 8, weet hij zeker. (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW)

Trouw volgt vier examenkandidaten van de Melanchthon in Rotterdam. Eddy Brito Fortes (15) zit op het vmbo-kader. Woensdag stond wiskunde op de agenda.

Hij had het al voorspeld: Wiskunde wordt een makkie. Meer dan een uur had Eddy niet nodig om het examen te maken. „Ik weet zeker dat ik minstens een acht haal. Het examen bestond voornamelijk uit meetkunde en juist op dat onderdeel had ik geoefend”, vertelt hij opgewekt.

Met zijn zus Irinisia (23) had Eddy een weddenschap afgesloten: haalt hij voor wiskunde een hoger cijfer dan zij, dan krijgt Eddy een mooi cadeau. Die buit is binnen, denkt hij: „Iri had een zeven voor haar wiskunde-examen.”

Door de strakblauwe hemel en de warme voorjaarszon is het verleidelijk na het examen nog even een balletje met zijn vriendjes te trappen, maar Eddy haast zich liever naar huis. „Ik wil Iri vertellen dat ik waarschijnlijk slimmer ben dan zij”, grijnst hij.

Moeder Anna werkt in een wasserette en is meestal rond etenstijd thuis. Omdat de van oorsprong Kaapverdische moeder geen Nederlands spreekt, heeft Irinisia al vroeg de rol van opvoeder op zich genomen. „Niet in alle opzichten”, verduidelijkt zij. „Maar ik houd me wel bezig met de schoolcarrières van mijn broertjes en zusjes. Dus op ouderavonden ben ik aanwezig en na de basisschool help ik ze met uitzoeken wat de beste vervolgopleidingen zijn.”

De familie Brito Fortes telt vijf kinderen van wie Eddy de één na jongste is. Vader is al lange tijd uit beeld. Tegen Irinisia, die niet de oudste van het stel is, kijkt Eddy het meeste op van al zijn broers en zussen. „Iri begon ook op het vmbo en ze heeft allerlei opleidingen gestapeld. Via een omweg gaat ze nu management, economie en recht doen aan het hbo.”

Zijn zus stimuleert hem ook om veel te sporten want ’dat is goed voor je geest’. Eddy zit daarom op voetbal en thaiboksen. „Daarin kan ik mijn ei in kwijt”, zo zegt hij. Niet dat Eddy een boze jongeman is, integendeel. Maar waar hij wél boos om wordt, is dat hij op het vmbo-kader ’onder zijn niveau werkt’. Ondanks een citoscore van 528, mocht hij toch geen vmbo-tl doen.

„Naast dat, ik wil dat mijn moeder en Iri trots op me zijn, wil ik ook bewijzen dat ik meer kan dan dit”, bekent Eddy. „Ik heb het hele schooljaar geen dag huiswerk gemaakt, omdat ik alle lesstof meteen begreep. Gisteren had ik Nederlands en dat was zo gemakkelijk. Bijna beledigend.’’

(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden