Veel meer slachtoffers van mensenhandel dan gedacht

Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer. Beeld ANP
Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer.Beeld ANP

Het aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland is veel hoger dan tot nu toe bekend is. Elk jaar gaat het om naar schatting 6250 mensen, vijf keer meer dan het aantal gemelde slachtoffers. De grootste groep slachtoffers bestaat uit Nederlandse vrouwen, waarvan bijna de helft onder de achttien is.

Redactie

Dat blijkt uit een rapportage van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer. Volgens haar is het baanbrekend dat er nu voor het eerst een wetenschappelijke, betrouwbare en degelijke schatting van het aantal slachtoffers is gemaakt. Tot nu toe wordt uitgegaan van de meldingen bij de politie of andere instanties.

Dettmeijer vindt het opmerkelijk dat het aantal Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting groter is dan gedacht. Ze wijst erop dat prostitutie in vele vormen voorkomt. Naast raamprostitutie en bordelen met vergunningen kan het ook gaan om webcamseks of prostitutie in kelderboxen. "Het gaat erom dat de vrouwen puur een middel zijn om geld te verdienen voor daders."

Minderjarigen vallen vaker ten prooi aan loverboy-praktijken, die daarna overgaan in prostitutie. Dat gaat om twee tot drie meisjes per middelbare school van duizend leerlingen. Dettmeijer vindt het "gek en zorgelijk" dat slechts 11 procent van hen in beeld is. "Dat kan komen, omdat zij vaak minder het gevoel hebben dat ze worden uitgebuit of dat deze uitbuitingssituatie niet wordt opgemerkt."

Gegronde zorgen

In februari uitte Nationaal Rapporteur Dettmeijer haar zorgen over het gebrek aan urgentie bij de opsporing. Dat zou volgens haar ten grondslag liggen aan het relatief lage aantal meldingen van mensenhandel. Veel capaciteit van de politie zou terecht zijn gekomen bij terrorismebestrijding en radicalisering.

Een jaar eerder kreeg Dettmeijer van de inmiddels vertrokken minister Ard van der Steur juist de toezegging dat er extra geld en aandacht zou komen voor de aanpak van mensenhandel. Maar volgens haar bleef het in de praktijk bij woorden, en zou het gebrek aan daadkracht debet zijn aan het relatief lage aantal meldingen.

"Ik maak me ernstige zorgen over het dalende aantal meldingen", bekent Dettmeijer. "Mensenhandel neemt namelijk niet af: we weten nu dat het aantal slachtoffers 6.250 per jaar is. Dat betekent dat een steeds groter deel van de mensenhandel blijft buiten beeld. Dit zou aanleiding voor de politie moeten zijn om extra capaciteit vrij te maken voor de bestrijding van mensenhandel."

Dettmeijer benadrukte in februari al dat het belangrijk is om zoals nu de werkelijke omvang van mensenhandel regelmatig in kaart te brengen. Dan kunnen het beleid, de bestrijding en hulpverlening worden aangepast. Ze bepleitte verder dat instanties melding kunnen doen van slachtoffers zonder hun toestemming.

Lees ook: Aandacht voor opsporing mensenhandel verslapt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden