Veel meer meldingen van mensenhandel in 2012

De voormalige tippelzone aan de Imstenraderweg in Heerlen.Beeld anp

Het aantal meldingen van slachtoffers van mensenhandel is vorig jaar flink toegenomen. Maar het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) heeft geen aanwijzingen dat de totale omvang van mensenhandel in Nederland toeneemt.

In 2012 registreerde de organisatie 1711 meldingen van mogelijke mensenhandel, 40 procent meer dan in het jaar ervoor. De meeste meldingen gingen over uitbuiting in de prostitutie: 1177 vrouwen (toename van 64 procent) en 37 mannen. De overige meldingen kwamen uit sectoren als de land- en tuinbouw en de schoonmaakbranche.

De stijging van het totale aantal meldingen betekent dat het probleem van mensenhandel zichtbaarder wordt en dat steeds meer instanties aan de bel trekken als ze vermoedens van mensenhandel hebben, aldus CoMensha-voorzitter Martin Sitalsing vrijdag in een interview in dagblad Trouw. Maar er is volgens hem nog een lange weg te gaan om alle slachtoffers van mensenhandel in beeld te krijgen. 'We hebben nog maar het topje van de ijsberg boven water.' CoMensha vindt dat alle instanties die met slachtoffers van mensenhandel in aanraking komen, zoals de (jeugd)zorg, een meldplicht moeten krijgen.

Ook pleit voorzitter Sitalsing voor een verbod op prostitutie. Volgens hem sluiten veel mensen 'nog steeds de ogen voor de duistere kant ervan'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden