Veel meer kooldioxide

Alle goede bedoelingen ten spijt komt er steeds meer CO2 in de atmosfeer. Het tempo waarin de mens het broeikasgas kooldioxide CO2 in de lucht brengt, ligt veel hoger dan waar men enkele jaren geleden van was uitgegaan. Volgens het belangrijkste wetenschappelijke instituut in Australië, CSIRO, was de hoeveelheid uitgestoten kooldioxide tussen 2000 en 2005 tweeënhalf keer zo hoog als in de jaren negentig. Alleen al in 2005 werd maar liefst 7,8 megaton uitgestoten tegen 6,7 megaton in 2000. De stijging heeft vooral te maken met een toename in het steenkoolverbruik: naar het schijnt wordt in China vrijwel wekelijks een nieuwe kolencentrale in gebruik genomen. Dankzij ijsboringen op Antarctica hebben wetenschappers het CO2CO2 gehalte van de atmosfeer tot 400,000 jaar terug berekend. Nimmer is er in de atmosfeer zoveel CO2 geweest als nu en dat is heel verontrustend. Kortom de boodschap van Al Gore, ’An inconvenient Truth’ is actueler dan ooit. In zijn boek en in de gelijknamige documentaire schetst Gore aan de hand van een populair wetenschappelijke voordracht de hedendaagse klimaatproblematiek.

Het luchtdrukverschil op de Euro-Atlantische weerkaart bedraagt vandaag bijna 100 hPa. Ten zuiden van IJsland zakt het weerglas weg naar 940 hPa, boven Polen bevindt zich een hogedrukgebied van 1038 hPa. Dankzij het hogedrukgebied is het bij ons rustig weer, ten zuiden van IJsland bulderen orkaanwinden. In ons land begint de dag met plaatselijk mist en laaghangende bewolking (over het algemeen is het waarschijnlijk sterk nevelig), vanmiddag laat op veel plaatsen de zon zich geregeld zien. De temperatuur loopt op naar 10-11º, in gebieden met hardnekkige lage bewolking wordt het maximaal 8º. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuiden tot zuidoosten. Vrijdag worden, op de nadering van het koufront van de oceaandepressie, de drukverschillen groter. De dan meer zuid tot zuidwestenwind neemt aan zee toe tot vrij krachtig of krachtig. Het blijft wel tot de avond droog met naast bewolking ook enige tijd zon en middagtemperaturen tot 10-11º. Tijdens het weekeinde voltrekt zich een overgang naar een onbestendig weertype. Vooral vanaf begin volgende week gaat het flink waaien.

Meer dan datumrecords in het westen en noordwesten van Canada. In Whitehorse, Yukon Territory, is maandag met -41,0º een nieuw kouderecord voor november gebroken. Het oude record bedroeg -40,6º in 1948. Verder veel sneeuw in Vancouver en omgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden