Veel meer jongeren naar ziekenhuis om alcohol

Ziekenhuizen en kinderartsen letten tegenwoordig veel beter op alcoholmisbruik bij jongeren. Mede daardoor is het aantal jongeren van wie ziekenhuizen vaststellen dat ze zich vanwege overmatig drankgebruik laten opnemen tussen 2001 en 2011 verviervoudigd, tot een kleine 1100. Achter die cijfers zit echter ook een 'reële stijging', stelt het Trimbos-instituut in zijn Nationale Drug Monitor.

Het aantal jongeren tussen de elf en zeventien jaar dat voor een alcoholvergiftiging werd behandeld, daalde volgens kinderartsen in 2012 voor het eerst weer. Het waren er in dat jaar ongeveer zestig minder dan in 2011, namelijk 706. Maar onder de bijna 1100 geregistreerde gevallen zijn naast jongeren met een alcoholvergiftiging ook kinderen die beneveld van hun fiets vielen en daardoor gewond raakten.

"Eén jaar zegt nog vrij weinig. Maar deze eerste cijfers zijn hoopvol", aldus Margriet van Laar, het programmahoofd Drugs monitoring bij het Trimbos-instituut. Volgens haar is er de afgelopen jaren veel verbeterd in de aanpak van alcoholgebruik onder jongeren. Vooral het percentage alcoholgebruikers onder twaalf- tot vijftienjarigen is afgenomen. Daar staat tegenover dat deze daling zich niet voordoet onder 'oudere' jongeren. En degenen die wel drinken, doen dat nog steeds vrij heftig.

Bovendien zijn de cijfers van zowel de ziekenhuizen als de kinderartsen een 'onderschatting van het werkelijke aantal', aldus het Trimbos. De jongeren met een alcoholvergiftiging, in de volksmond comazuipers genoemd, belandden namelijk niet allemaal in het ziekenhuis en worden ook niet altijd zo geregistreerd.

(TROUW, ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden