Veel meer incidenten jaarwisseling

Lege flessen op de grond op het Rembrandtplein zijn de stille getuigen van oudejaarsnacht. Beeld anp
Lege flessen op de grond op het Rembrandtplein zijn de stille getuigen van oudejaarsnacht.Beeld anp

De jaarwisseling is op de meeste plaatsen in het land zonder al te grote incidenten verlopen, maar het aantal lag wel veel hoger dan vorig jaar: 8400, een stijging van 23 procent ten opzichte van vorig jaar.

De jaarwisseling is op de meeste plaatsen in het land zonder al te grote incidenten verlopen, maar het aantal lag wel veel hoger dan vorig jaar: 8400, een stijging van 23 procent ten opzichte van vorig jaar. Veel reden tot tevredenheid is er dan ook niet, vond minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Ook de 108 gevallen van geweld tegen politiemensen waren hem een doorn in het oog.

800 arrestaties
In totaal zijn ruim 800 arrestaties verricht - 12 procent meer dan vorig jaar. De politie heeft 615 mensen doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie, dat een reeks zaken zelf heeft kunnen afhandelen met boetes en taakstraffen. In een fors aantal zaken loopt nog onderzoek, 15 verdachten zullen voor de rechter worden gebracht. In de grote steden belanden de simpelste zaken de komende dagen bij de supersnelrechter.

Bij de 800 aangehouden verdachten zitten ook de 100 jongeren die in de nacht van maandag op dinsdag werden opgepakt tijdens ongeregeldheden in het Brabantse Veen. Woensdagavond kwamen negen van hen op vrije voeten, de rest bleef voorlopig nog in de cel. Donderdag bekijkt justitie in Breda hoeveel van de nog vastzittende arrestanten zal worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. In Veen belaagden de jongeren politie en brandweer. Volgens burgemeester Fons Naterop is de jaarwisseling in het dorp rustig verlopen.

'Onaanvaardbaar'
De politie moest tijdens de jaarwisseling veel vaker in actie komen om andere hulpverleners hun werk te kunnen laten doen. 'Onaanvaardbaar', noemde de bewindsman de stijging aan dit front van 41 procent. De cijfers van agressie en geweld tegen brandweer- en ambulancepersoneel waren woensdagavond nog niet bekend.

De brandweer is tijdens de jaarwisseling 3500 keer uitgerukt. Brandweer Nederland noemde de nacht 'druk maar beheersbaar' maar hekelde de agressie waarmee brandweerlieden zijn geconfronteerd.

Vuurwerkdode
In Medemblik viel dinsdagavond een vuurwerkdode: een 51-jarige man kwam om het leven nadat door hemzelf afgestoken vuurwerk in zijn gezicht ontplofte. Het Nederlands Oogheelkundig Genootschap maakte woensdag aan het eind van de dag melding van 14 ogen die door vuurwerk blind zijn geraakt. De balans bedroeg aan het eind van de dag 90 oogletsels. Diverse mensen raakten (een deel van) een hand kwijt door ontploffend vuurwerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden