Veel meer doden door pijnstiller

AMSTERDAM - Het aantal doden door bijwerkingen van de pijnstiller Vioxx ligt waarschijnlijk veel hoger dan is becijferd. Mogelijk zijn er in Nederland sinds de introductie van het middel 750 tot 1200 gebruikers overleden.

van onze verslaggevers

Dit kan worden afgeleid uit berekeningen van een nieuwe studie die vandaag wordt gepubliceerd in het Britse medisch tijdschrift The Lancet. Amerikaanse onderzoekers concluderen dat Vioxx in de Verenigde Staten 88000 tot 140000 extra gevallen van ernstige hartproblemen heeft veroorzaakt. In 44 procent van de gevallen was de afloop fataal, stellen de wetenschappers op basis van gegevens van de Amerikaanse hartstichting.

Als dit cijfer wordt afgezet tegen het aantal recepten voor Vioxx dat sinds de introductie in 2000 in Nederland is afgegeven, kan het aantal sterfgevallen hier op minimaal 750 uitkomen. Eerder schatte een Zwitserse studie het aantal Nederlandse slachtoffers van Vioxx op 100 tot 150.

Rofecoxib (Vioxx) werd eind september vorig jaar door fabrikant Merck van de markt gehaald, nadat uit lopend onderzoek was gebleken dat gebruikers een veel grotere kans hadden op hart- en vaatproblemen. De maatregel had verstrekkende gevolgen voor MSD, de Nederlandse vestiging van Merck. Bij dit bedrijf in Haarlem werd Vioxx voor een groot aantal landen verpakt.

De Britse publicatie is van onder anderen David Graham, die bij het bureau medicijnveiligheid van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA werkt. Graham zette een eerste versie van zijn onderzoek eind vorig jaar al op de website van FDA, kort nadat Merck het middel wereldwijd had teruggetrokken. In een verklaring voor een Amerikaanse senaatscommissie schatte Graham afgelopen november het aantal extra hartinfarcten door Vioxx in de VS nog op 28000. Hij noemde die raming toen 'zeer conservatief'.

Graham en zijn medeonderzoekers analyseerden gegevens van 1,4 miljoen inwoners van Californië, die in de afgelopen vijf jaar pijnstillers slikten. Daaruit bleek dat gebruikers van Vioxx een 34 procent hogere kans hadden op hartproblemen dan de patiënten die andere pijnpillen slikten. Volgens Graham toont zijn studie aan dat artsen veel voorzichtiger moeten zijn met het voorschrijven van nieuwe middelen waarvan de veiligheid omstreden is.

Tegen Merck zijn inmiddels in de VS duizenden schadeclaims ingediend van patiënten of nabestaanden. Ook in Nederland hebben gebruikers zich bij advocaten gemeld. Merck wordt ervan beschuldigd dat het al halverwege de jaren negentig wist dat Vioxx cardiovasculaire risico's opleverde. Het bedrijf zou een 'desinformatie-strategie' in gang hebben gezet om de aandacht af te leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden