Veel lof voor 'Harry Potter and the Philosopher's Stone'

LONDEN - 'Harry Potter and the Philosopher's Stone' ('Harry Potter en de Steen der Wijzen'), de film naar het eerste deel van J.K. Rowling's boeken over de tovenaarsleerling Harry Potter, lijkt een ongekend succes te gaan worden. Bij de wereldpremière zondagavond in Londen, opgeluisterd door honderden in capes en tovenaarshoeden uitgedoste kinderen, bleek dat de film de hooggespannen verwachtingen waarmaakte. Gisteren waren de eerste kritieken in de Engelse kranten overwegend positief. Vanaf 22 november is de film, die tweeënhalf uur duurt, in de Nederlandse bioscopen te zien.

De film, waarvan kenners verwachten dat hij zelfs het financiële succes van 'Titanic' zal doen verbleken, gaat over het jongetje Harry Potter, dat op de kostschool Zweinstein leert toveren. Samen met zijn vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel verslaat hij Voldemort, de slechte tovenaar, die op het punt staat alle macht in de tovenaarswereld naar zich toe te trekken.

Voor een film over magie en tovenarij is 'Harry Potter and the Philoso-pher's Stone' een opmerkelijk aards werk geworden, concludeerde The Independent gisteren. Zweinstein ziet er niet uit als een Disney-paleis, maar als een echt Oxford-college. Natuurlijk zitten er magische scènes in - vooral de verbeelding van het zwerkbal, een balspel waarbij de spelers op bezemstelen door de lucht schieten, is volgens critici adembenemend - maar de film gaat niet ten onder aan special effects.

Veel lof is er voor de jonge hoofdrolspelers Daniel Radcliffe (12) als Harry, Rupert Grint (13) als Ron en Emma Watson (11) als Hermelien. Alleen Radcliffe heeft ervaring als acteur. Volgens de twaalfjarige recensent van The Guar-dian Alex Roberts lijken ze opvallend goed op Ron, Hermelien en Harry. Alleen had Harry's haar wat meer rechtop moeten staan.

Het risico van de verfilming van een populair boek is dat het resultaat tegenvalt voor de fans die hun eigen beelden bij het boek hebben bedacht. Maar omdat regisseur Christopher Columbus heeft gekozen voor een tekstgetrouwe verfilming doet dat probleem zich hier nauwelijks voor. Sterker nog, Alex Roberts vindt dat de film te braaf het boek volgt. Columbus heeft bijna niets willen laten vallen, waardoor sommige belangrijke scènes volgens Roberts te kort werden. Zo is John Cleese minder dan één minuut in beeld als Bijna-Onthoofde Henk.

Deze maand beginnen de opnames voor de verfilming van deel twee van de film, 'Harry Potter en de geheime kamer'. Het script van deel drie is bijna klaar. Tegenover Empire magazine verklaarde regisseur Columbus bereid te zijn alle zeven delen te verfilmen. Maar voorlopig zijn de laatste drie delen nog niet in boekvorm verschenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden