Veel lager pensioen voor vrouwen dan mannen: Nederland scoort slecht in EU

null Beeld anp
Beeld anp

Vrouwen in Nederland krijgen een pensioen dat gemiddeld 40 procent lager is dan bij mannen. Daarmee doet Nederland het slechter dan de meeste landen in de Europese Unie (gemiddeld 39 procent).

Dat maakte de Europese Commissie in Brussel maandag bekend. De grootste verschillen tussen gepensioneerde vrouwen en mannen zijn er in Luxemburg (47 procent) en Duitsland (44 procent). Estland en Slowakije hebben de kleinste kloof tussen 65-plussers, met respectievelijk 4 en 8 procent.

De commissie noemt drie oorzaken voor het verschil in pensioen: vrouwen hebben minder vaak een baan dan mannen, ze werken minder uren en/of jaren en ze verdienen gemiddeld minder.

Volgens de commissie worden vrouwen ook 'gestraft' voor het feit dat ze kinderen hebben. In Nederland krijgt een gepensioneerde moeder van een of twee kinderen gemiddeld 32 procent minder, met drie kinderen 30 procent minder.

In vergelijking met een reeks Europese landen wijkt Nederland echter volstrekt af als het gaat om vrouwen zonder kinderen. Die hebben in Nederland gemiddeld 6 procent méér pensioen dan mannelijke 65-plussers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden