Veel klachten van ouderen over verplicht verhuizen

De (gedwongen) verhuizing van ouderen uit verzorgingstehuizen die moeten sluiten, verloopt niet overal even soepel. Zo kwamen er in één week tijd tweehonderd klachten binnen bij het meldpunt Verplichte Verhuizing. De meeste gaan erover dat de afstand naar familie te groot wordt en dat mensen bang zijn hun sociale contacten kwijt te raken.

"Mensen ervaren verdriet en ongemak en mijn beeld is dat er te weinig wordt gedaan om dat te voorkomen', zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. Die opende het meldpunt met het Ouderenfonds, in samenwerking met de ouderenkoepel CSO. Wind constateert dat de "afstemming tussen zorgverzekeraars en instellingen tekortschiet", en ze vindt dat staatssecretaris Van Rijn in deze de regie op zich moet nemen.

Volgens Actiz, de organisatie van zorgondernemers, doen haar leden wel degelijk hun best in overleg met alle betrokkenen het beste alternatief voor bewoners te zoeken. "Meestal gaat dat goed, maar we zien nu uit de meldingen dat er ook problemen worden ervaren", aldus een woordvoerster. Actiz zou graag concreet zien waar het precies misgaat, maar de NPCF weigert op dit moment inzage in de klachtenlijst. "Dit is een tussenbalans. We houden het meldpunt nog zes weken open", reageert een woordvoerster.

Actiz heeft kritiek op de zorgkantoren. "Die lopen vooruit op het kabinetsbeleid en kopen nu al minder zorg in." Dat betekent dat ouderen die nu (nog) recht hebben op een plek in het verzorgingstehuis, daar niet terecht kunnen. Zo ontstaan er dus lege plekken, aldus Actiz.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden