Veel klachten over nieuwe krant

De eerste week van de AD-fusiekrant is bepaald niet vlekkeloos verlopen. Vooral de bezorging en het editiestelsel zorgden voor problemen. De lezers van met name de regionale edities zijn ontevreden over hun nieuwe krant. Ik lees het huis-aan-huisblad wel.

Eerder deze week werd het nieuwsforum op de website van de nieuwe krant gesloten. Vanwege een onafzienbare stroom lezersklachten. Over de inhoud van de krant, over de bezorging of over het feit dat u nergens uw klacht of vraag kwijt kunt, aldus de krant op de website. De afdeling lezersservice is inmiddels uitgebreid, zowel wat menskracht als openingstijden betreft.

Ik zeg m op, zegt Geert Langenberg uit Amersfoort, geabonneerd op AD/Amersfoortse Courant. Ik heb die krant om het nieuws uit Amersfoort te lezen. In de nieuwe krant heel chaotisch vind ik m moet ik eerst helemaal naar achteren bladeren voordat ik bij het regionieuws kom, en dan staat daar vervolgens ook allerlei nieuws uit dorpen hier in de omgeving. Daar ben ik niet in geïnteresseerd. Ik hoef die krant niet meer. Voor het lokale nieuws hebben we hier een paar prima huis-aan-huisbladen en voor het overige nieuws kijk ik tv of lees ik een gratis treinkrant.

Ook Paul van Lit uit Den Haag is ontevreden. Dat AD/Haagsche Courant geeft me het gevoel alsof ik het oude Algemeen Dagblad door de strot geduwd krijg. Ik wil een regionale krant lezen, zoals de Haagsche Courant. Dat kun je dit amper nog noemen. Het was veel beter geweest als er was gekozen voor een regionaler karakter. Het is een verwarrende krant. Grotere verhalen zijn opgeknipt en telkens zit ik me af te vragen op wat voor pagina ik nu weer ben beland. Ik ga een ander dagblad lezen en voor het lokale nieuws heb ik genoeg aan de huis-aan-huisbladen.

Dat het regionale nieuws minder fijnmazig is dan veel lezers wensen, komt door de opstartproblemen waar de krant mee te maken heeft. Het was de bedoeling dat er direct vanaf het begin 21 regionale edities zouden verschijnen, met veel lokalere berichtgeving, maar door technische problemen en bezorgproblemen zijn dat er nu nog maar zes. Onduidelijk is wanneer het aantal edities wordt uitgebreid.

Het is vooral de toon die me tegenstaat, vertelt René Smorenburg uit Driebergen. Dat is de toon van het oude Algemeen Dagblad. En daar had ik heel bewust geen abonnement op. Ik las het Utrechts Nieuwsblad, al een jaar of twintig. Ik vind het nu te schreeuwerig. Elke verandering is een bedreiging, maar dit is echt niks. Als je vroeger wilde weten hoe het zat, moest je het Utrechts Nieuwsblad lezen. Met deze krant heb ik dat helemaal niet meer.

Lezers van de landelijke editie van het AD zijn veel positiever over de vernieuwde krant, zegt een woordvoerder. AD-lezer Pullens uit Zwolle: Ik moet er wel erg aan wennen. Aan dat tabloidformaat vooral. En het lijkt alsof er minder in staat. De bezorging was hier in ieder geval perfect. Het AD wil niet zeggen hoeveel lezers zijn afgehaakt, maar het regent geen opzeggingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden