Veel kippenstallen zijn nog steeds geblokkeerd

Vorig jaar werden miljoenen eieren vernietigd na het ontdekken van de finpronil-vervuiling.  Beeld ANP
Vorig jaar werden miljoenen eieren vernietigd na het ontdekken van de finpronil-vervuiling.Beeld ANP

Bij een groot deel van de pluimveehouders ligt vervuilde mest op het erf. Dat dreigt nu te gaan broeien.

Joost van Velzen

Dat het langzaam maar zeker warmer wordt buiten is niet voor iedereen goed nieuws. Door broeierig weer kunnen ziektebronnen ontstaan in de met fipronil verontreinigde mest die sinds afgelopen zomer op boerenerven ligt opgeslagen. Bovendien zijn nog altijd 280 legkippenstallen gedeeltelijk of volledig geblokkeerd, laat de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit (NVWA) desgevraagd weten.

“Wat zo’n lange blokkade financieel betekent voor pluimveehouders kunnen we moeilijk overzien”, zegt Eltjo Bethlehem van het Fipronil Meldpunt Gelderse Vallei. “Maar wij horen wel dat de hele affaire er in de emotionele sfeer flink inhakt.”

Mest

Sinds de sector afgelopen zomer werd geconfronteerd met de in eieren aangetroffen insecticide, werden aanvankelijk 794 kippenlegstallen geblokkeerd en zitten veel pluimveehouders nog steeds met vervuilde kippenmest in hun maag. De mest kan namelijk niet worden afgevoerd naar biomassacentrale BMC Moerdijk, omdat die half mei dichtgaat voor groot onderhoud. BMC verwerkt jaarlijks een derde van de totale landelijke pluimveemestproductie.

“Er moet echt schot in komen. Het wordt nu mooi weer en je wilt geen broei”, zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Sinds begin februari mag verontreinigde mest op het eigen erf en met eigen mest worden gemengd, zodat niet alle mest verbrand hoeft te worden, maar dat blijkt volgens De Haan niet de oplossing: “Er is hooguit 600 ton op deze manier afgevoerd. Mengen is bewerkelijk. Boerenerven zijn daar niet op ingericht.”

De vervuilde mestberg die her en der bij kippenboeren ligt opgeslagen begint nu te oud of te nat te worden, wat verwerking bemoeilijkt. De Haan: “Mest die oud of nat is wil niet goed branden. Zelfs als energiecentrale BMC Moerdijk wel beschikbaar was, hadden die daar weinig mee gekund. Wij zeggen daarom: Haal die mest van de erven af en breng het naar een centrale plek zodat het daar kan worden voorbewerkt.”

Ruimen

De fipronil-zaak speelt nu zo’n acht maanden en inmiddels zijn ruim 500 stallen weer in bedrijf. Volgens de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit zijn 249 stallen gedeeltelijk geblokkeerd en 30 volledig geblokkeerd. In 164 stallen zijn in totaal tot nu toe 3.527.639 kippen gedood.

De dieren worden normaal gesproken aan het einde van hun legperiode geslacht, tenzij fipronilwaarden worden aangetroffen in buikvet of lever. Dan volgt alsnog een ruiming. De Haan: “Als een pluimveehouder zijn dieren moet laten ruimen, heeft dat emotioneel en financieel een grote impact. Wij hopen dat dit scenario veel boeren bespaart blijft. Dan moeten alle kippen van zo’n bedrijf verplicht worden geslacht. Maar er is echter slechts één slachterij specifiek voor uitgelegde leghennen in Nederland.” Volgens De Haan duurt het nog zeker tot het einde van het jaar voordat alle stallen weer worden vrijgegeven. “Zo ijlen de gevolgen van de fipronil crisis op deze bedrijven nog lange tijd na.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden