Veel kan de luchtmacht niet inzetten

Eén of twee extra F-16-jachtvliegtuigen kan de Koninklijke Luchtmacht misschien nog wel naar het Midden-Oosten sturen, maar een al te grote uitbreiding van de kleine Nederlandse bombardementsvloot tegen IS zit er niet in. Mocht Nederland besluiten alsnog met de Amerikanen en andere bondgenoten mee te gaan vliegen boven het grondgebied van Syrië, dan ligt het meer voor de hand dat de huidige vier F-16's die nu al boven Irak opereren, voortaan een stukje verder doorvliegen.

De inhoud van het Amerikaanse verzoek aan Den Haag is nog onduidelijk. Maar hoe dan ook is de rek eruit bij de Nederlandse luchtmacht. Al te lang zullen eventuele nieuwe Nederlandse luchtaanvallen boven Syrië ook niet kunnen duren. In juli volgend jaar verlaten de Nederlandse vliegers en de 250 andere luchtmachtmedewerkers hun basis in Jordanië. Hun taak wordt dan overgenomen door de Belgen, zo is eerder met de Tweede Kamer afgesproken.

Dat er geen grotere bijdrage inzit aan de 'Air Task Force Middle East' lijkt op het eerste gezicht vreemd met totaal 61 F-16's in het Nederlandse arsenaal. En met slechts vier toestellen plus twee reserves die nu meevliegen in de anti-IS-operatie in Irak.

Maar lang niet al die 61 jachtvliegtuigen zijn op afroep beschikbaar voor een nieuwe missie. Er zijn er permanent drie paraat voor de bescherming van het Nederlandse luchtruim. Vier F-16's zijn ingezet voor een Navo-operatie in Polen, waar het bondgenootschap de Russen meer spierballen wil tonen. Voor al die toestellen geldt dat ze regelmatig moeten rouleren voor onderhoud. Er moet in Nederland daarom ongeveer een zelfde aantal gereed staan.

Tel daarbij op dat er altijd tien jagers in de Verenigde Staten zijn voor de trainingen van vliegers die daar worden gegeven. Dan komt het aantal van 61 snel naderbij. Bovendien zijn niet alle vliegtuigen van dit meer dan dertig jaar oude type nog fris genoeg om alle taken aan te kunnen. De nieuwe JSF komt pas vanaf 2019 binnen.

Bij de huidige operaties boven Irak doen de Nederlandse vliegers twee dingen: luchtsteun verlenen aan de Iraakse gevechtstroepen op de grond en precisiebombardementen tegen strategische IS-doelen, zoals commandocentrales, opslagplaatsen en trainingskampen.

Tot nu toe voerden de Nederlanders 1100 aanvallen boven Irak uit. De nadruk ligt de laatste tijd vooral op bombarderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden