Veel huisartsen willen best de abortuspil geven

De abortuspil Beeld anp
De abortuspilBeeld anp

Huisartsen zijn niet per se tegen de abortuspil, maar vonden het inmiddels afgeblazen plan niet goed genoeg.

Premier Rutte bevestigde het deze week: het voorstel om de abortus­pil ook door de huisarts te laten verstrekken, wordt teruggedraaid. Drie weken geleden bleek al dat de partijen dit niet in het regeerakkoord hadden vastgelegd, maar dat ze het wel onderling waren overeengekomen.

Vrouwen die nu binnen acht weken na de laatste menstruatie met medicijnen een zwangerschap willen beëindigen, kunnen dat alleen doen in een speciale abortuskliniek. Voor sommige vrouwen is die anonieme sfeer prettig, anderen vinden de stap juist moeilijk.

Drempel

De christelijke partijen in het nieuwe kabinet zijn bang dat de drempel voor abortus op deze manier te laag wordt. Coalitiegenoot D66, eerder voorstander van verstrekking door de huisarts, legde drie weken geleden al uit deze concessie begrijpelijk te vinden. Huisartsen hadden volgens de D66 immers forse praktische bezwaren bij het wetsvoorstel waarmee het vorige kabinet dit wilde regelen. Ze zouden onder meer een vergunning moeten aanvragen voor deze handeling, en dat vonden ze omslachtig.

“Er waren inderdaad bezwaren: wij vonden het juridisch niet goed geregeld”, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Dat wil niet zeggen dat zij categorisch tegen is. De woordvoerder wijst erop dat de LHV zich eerder had geschaard achter artsenfederatie KNMG. Die stelt al langer dat het uit ‘medisch, psychologisch en sociaal oogpunt’ wenselijk is dat ongewenst zwangeren zo snel mogelijk hulp kunnen krijgen bij een hen vertrouwde hulpverlener.

Expertgroep

Het Nederlandse Huisartsen Genootschap, verantwoordelijk voor richtlijnen, concludeerde vorig jaar al dat de abortuspil veilig door de huisarts kon worden voorgeschreven. “Huisartsen kunnen tegenstander zijn om verschillende redenen, bijvoorbeeld dat ze al veel taken hebben”, zegt een NHG-woordvoerder. “Om dit veilig te doen moet je je als huisarts ook bijscholen.”

Onderdeel van de behandeling kan zijn dat de arts precies moet bepalen hoe ver de zwangerschap al is gevorderd. De NHG heeft een ‘expertgroep’ van huisartsen op dit terrein. “Wij spreken daarin ook veel huisartsen die hun patiënten dit graag zouden aanbieden. Het is niet aan ons om dit te regelen, dat is aan de politiek, maar wij vinden het een gemiste kans als vrouwen deze mogelijkheid niet zouden krijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden