null Beeld
Beeld

RecensieJeugdboek

Veel herkenbare scènes in boek vol ‘oninteressant’ meidengedoe

In glimlachverhalen vangt Robbert-Jan Henkes kleine, alledaagse gebeurtenissen

Soms zijn oninteressante dingen meer de moeite waard dan interessante, ontdekt Lieke als ze na een bezoek aan de dierentuin vooral terugdenkt aan de musjes op het terras. Over dat soort ‘oninteressante’ dingen gaan de 31 glimlachverhalen in deze bundel: kleine gebeurtenissen en observaties uit het dagelijks leven van Lieke en haar bende vriendinnen, die dankzij haar droogkomische, soms wat stuurse toon en licht absurdistische blik toch lezenswaardig blijken.

Robbert-Jan Henkes, bekend als vertaler en dichter, weet in zijn prozadebuut voor kinderen knap de denkwereld van Lieke, het meidengedoe in de bende en hun alledaagse spel te vangen. De scènes zijn bijna altijd herkenbaar en dicht bij huis.

Tegelijkertijd zit er een vrolijke kronkel in. Zoals wanneer Lieke wil weten wie van de vriendinnen – die overigens vlakke personages blijven – haar toverknikker heeft. Evi, Yara, Mila, Liv, Amira en Lot­te ontkennen. Maar Sara zegt: “Ja, die heb ik nog. Wil je hem terug?” Waarop Lieke antwoordt: “O Sara! Je bent de enige van mijn vriendinnen die eerlijk is. Alle andere zeiden dat ze hem niet hadden!”

null Beeld
Beeld

Ik wil later niets worden

Zo brengt Henkes de lezer vaker in grappige verwarring, soms al met een enkele zin. “Ik wil later niets worden, maar als dat niet lukt wil ik dokter worden.” De meester op school is ook goed in dat soort uitspraken: “Als jullie niet stil kunnen zijn, hou dan in ieder geval je mond!”

Hoewel het gros van de verhalen luchtig is, graaft Henkes een enkele keer iets dieper. Bijvoorbeeld als Lieke zich ’s avonds in de trein realiseert dat de mensen in de verlichte huizen net als zij over zichzelf nadenken als ‘ik’ en over haar ‘alsof ik niet ik ben maar een ander’. Waaruit de filosofische gedachte voortvloeit: “Al die mensen zijn ook ik. En ik ben al die mensen ook.”

Henkes beschrijft een wat nostalgische wereld zonder games of mobieltjes, waarin kinderen stand-in-de-mand spelen en nog tijd hebben om zich te vervelen (‘heel vermoeiend: je wilt iets doen, maar je wilt ook niets doen’). Dat stoort op zichzelf niet, maar de ouderwets ogende zwartwitstriptekeningen van Aart Clerkx, alias Acé, en de fletse cover versterken die sfeer jammer genoeg te veel. De keuze om telkens één scène uit een verhaal paginavullend te tekenen is wel geslaagd.

Oordeel: droogkomisch, licht absurd, maar met vlakke personages.

null Beeld
Beeld

Robbert-Jan Henkes
De bende van Lieke
Ill. Aart Clerkx
Querido; 142 blz. € 17,50. Vanaf 8 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden