Veel Groninger dodenakkers zijn ecologische juweeltjes

REDACTIE GROEN

Begraafplaatsen en kerkhoven zijn vaak ecologische paradijsjes. Niet alleen vinden overledenen er eeuwige rust, ook bomen, planten en dieren kunnen op de dodenakkers, niet gestoord door huizenbouw of landbouwactiviteit, uitstekend gedijen. In Groningen, de provincie met de oudste kerken van Nederland, zijn veel van deze natuurlijke oases te vinden.

Voor de Stichting Oude Groninger Kerken inventariseerde Albert-Erik de Winter de rijkdom aan bomen, planten, zoogdieren, vogels en ander gedierte op de begraafplaatsen, en maakte er een boekje van. 'Rust, oud groen en stenige biotopen' is voor 6 euro te bestellen op www.groningerkerken.nl/winkel.

De mooiste, oudste en meest bijzondere bomen zijn vaak te vinden op begraafplaatsen. Karakteristiek voor Groningen is de treures. Nergens in Nederland staan er meer. Plantjes als muurvaren, tongvaren en muurleeuwenbek voelen zich thuis op de oude kerkmuren en grafmonumenten, en voor bos- en struweelvogels is het monumentale groen rond de kerken een uitgelezen broedlocatie. Met zijn 50 ha is begraafplaats Selwerderhof bij Groningen een paradijs voor vogels. Tussen 1994 en 1996 zijn er 57 soorten broedvogels aangetroffen. Ook leeft er een kleine reeënpopulatie op het terrein. Prachtdieren, alleen jammer dat ze graag snoepen van de boeketten en rouwkransen. Gelukkig eten ook reeën niet alles. Van een boeket met monnikskap, pioenroos en aster, zullen ze beslist afblijven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden