Veel gevechten rond 'veilig' rampterrein

Team hoopt komende dagen serieus verder te kunnen zoeken

Van een gevechtspauze in de omgeving van de rampplek waar passagiersvlucht MH17 neerstortte is geen sprake. Toch hopen de Nederlandse experts van de repatriëringsmissie dat ze ook de komende dagen op serieuze schaal door kunnen zoeken naar slachtoffers.

Net als gisteren, toen, voor het eerst sinds de vliegramp, een Nederlands-Australisch team van zeventig hulpverleners gelegenheid kreeg het terrein te doorzoeken. De operatie om zoveel mogelijk achtergebleven lichamen of delen daarvan terug naar Nederland te brengen, is na veel vertraging op gang gekomen. Het is zeer ongewis of de vaart er nu wel in blijft.

Dat de weg naar de rampplek van de Maleisische Boeing 777 nu wel veilig genoeg was, lijkt het gevolg van een akkoord in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Vertegenwoordigers van Oekraïne en de separatisten kwamen aan de onderhandelingstafel niet alleen een gevangenenruil overeen, maar ook een vrije corridor voor de hulpverleners uit Nederland, Australië en Maleisië.

Voor het eerst sinds de ramp hebben ook president Poetin en president Obama met elkaar getelefoneerd.

Een begin van ontspanning in Oost-Oekraïne is dit alles allerminst. Het Oekraïense regeringsleger probeert onverminderd de pro-Russische rebellen in de tang te nemen en het gezag terug te winnen over de 'Volksrepubliek Donetsk'.

De Oekraïense legerleiding verspreidde gisteren een kaart met frontlinies waaruit moest worden opgemaakt dat belangrijke bolwerken van de separatisten op omvallen staan. Diezelfde kaart toont veel gevechtslokaties vlakbij de met brokstukken bezaaide akkers waar de repatriëringsmissie aan het werk hoopt te kunnen blijven.

Zeker tien militairen van het Oekraïense leger werden gedood bij het nabij gelegen plaatsje Sjarchtarsk, waar ze in een hinderlaag van de rebellen liepen. De kans bestaat dat de rebellen tot een onvoorspelbare guerrillastrategie overgaan, nu ze aan de verliezende hand zijn.

In die ongewisse omgeving waar het bergen van de slachtoffers en hun persoonlijke bezittingen al zo moeizaam is, moet Nederland ook nog proberen technisch-forensisch onderzoek te doen naar de toedracht van de vliegramp.

Het team van de Onderzoeksraad van Veiligheid dat is neergestreken in de Oekraïense hoofdstad Kiev ging gisteren nog niet mee naar de rampplek. De eerste prioriteit blijft het bergen van de slachtoffers, luidt daarvoor de verklaring.

Zodra het kan, gaan de onderzoekers ook naar de plek, maar dat is niet strikt noodzakelijk voor het schrijven van de eerste voorlopige bevindingen op basis van onder meer radarbeelden en satellietgegevens. Het eerste onderzoeksrapport moet volgens internationale afspraken liefst binnen dertig dagen na de ramp door de onderzoeksraad worden gepubliceerd, maar de woordvoerder van de onderzoeksraad houdt er rekening mee dat die termijn wordt opgeschoven.

Soledar, nieuwe uitvalsbasis voor team

Het plaatsje Soledar, zo'n 90 kilometer ten noordwesten van de rampplek, is de nieuwe uitvalsbasis van het repatriëringsteam. Deze basis zal de verbinding gaan vormen tussen de hoofdbasis in Charkov en de plaats van de MH17. Soledar ligt aan de snelweg, waardoor de rampplek beter en sneller bereikbaar is.

"Er staat daar een school, een sportcomplex en een polikliniek waar we gebruik van kunnen maken", lichtte missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg gisteren toe.

Afgelopen nacht hebben in Soledar ongeveer 120 leden van het team geslapen. Onder hen zijn ook de mensen die gisteren op de rampplek hebben gewerkt. Zij krijgen vandaag rust.

De zoektocht concentreerde zich gisteren rond het dorpje Grabovo, nabij een kippenboerderij. Dit is dichtbij de plek waar de romp van het vliegtuig ligt.

Het team werkt via protocollen. Aalbersberg: "Er zijn twee rollen. Die van zoeker: zij doorzoeken het gebied en markeren belangrijke punten. En die van berger: zij werken in beschermende kleding en met handschoenen. De overige politiemensen verrichten werkzaamheden als het dragen van geborgen materialen."

Alles wordt eerst gefotografeerd. Daarna wordt het in zakken gedaan, die per brancard worden afgevoerd. In Charkov worden de zakken gescand, waarna het transport naar Nederland volgt.

Aalbersberg verwacht dat vandaag vier zoekteams van elk 20 experts aan de slag kunnen gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden